Ιστορίες

Έκτορας Μποτρίνι: «Έχει γεμίσει ο κόσμος σεφ που δεν ξέρουν την τύφλα τους»

Δείτε την ανάρτηση του Ελληνοϊταλού σεφ στο Instagram

Το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, ο Έκτορας Μποτρίνι έκανε ένα ιδιαίτερο post στο λογαριασμό του στο Instagram. Δημοσίευσε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του, όπου κάθεται σε τραπέζι εστιατορίου, και ξέσπασε κατά των σεφ τους οποίους δεν θεωρεί επαγγελματίες.

Στο μακροσκελές κείμενό του συγκρίνει τους μάγειρες που υπήρχαν πριν πολλά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τα social media, με τους μάγειρες του σήμερα. Καταλήγει ότι οι σεφ της περασμένης εποχής ήταν καλύτεροι από αυτούς της τωρινής. Στις μέρες μας, υποστηρίζει, οι μάγειρες ενδιαφέρονται για την εικόνα του φαγητού, να φαίνεται ωραίο στο μάτι και τον φωτογραφικό φακό, να τηρεί τις προδιαγραφές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, όμως, χάνεται η ουσία, το γεύμα πρέπει να είναι νόστιμο.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ettore Botrini (@ektorasbotrini.official)

«Στην εποχή του πατέρα μου ο μάγειρας επικεντρωνόταν στην κουζίνα του. Τον ενδιέφεραν οι φωτιές του, οι κατσαρόλες του, τα τηγάνια του, κι αν διέθετε, το περιβόλι με τα λαχανικά του. Σήμερα έχει γεμίσει ο κόσμος σεφ και ειδικούς, που τα ξέρουν όλα κι ας μην ξέρουν την τύφλα τους. Οι μάγειρες κάνουν τους σομελιέ και δεν καταλαβαίνουν πως το κρασί που πίνουν κλωτσάει με το φαΐ τους. Ξέρουν κι από διακόσμηση, έχουν άποψη για το σέρβις, νομίζουν πως μπορούν να διαχειριστούν τη σάλα τους… Την τύφλα τους ξέρουν. Το βλέπεις από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν αλλοπρόσαλλα και τα κακοφτιαγμένα πιάτα.

Αναλωνόμαστε όλοι και στο τέλος χάνουμε την ουσία, που είναι το ίδιο μας το φαγητό, αυτό που βγαίνει στο πιάτο και πρέπει να είναι νόστιμο, να θέλει κάτι να πει. Δεν φτάνει να είναι απλά εμφανίσιμο, φωτογραφίσιμο, ινσταγκραμικό. Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι ανάγοντας το φαγητό του σε φωτογραφικό στιγμιότυπο, ακυρώνει την αξία της γεύσης του; Μάγκες, η εικόνα δεν τρώγεται, πάρτε το χαμπάρι!…Οι μάγειρες στις κουζίνες» τονίζει ο Έκτορας Μποτρίνι, δίχως να μασά τα λόγια του.

Comments
To Top