Την πεποίθηση ότι η ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση εξέφρασε η υφυπουργός Τουρισμού, επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» στην Ελλάδα, Έλενα Ράπτη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην 88η ΔΕΘ, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που αναπτύσσει ο Σύλλογος, τόνισε ότι από έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού προκύπτει ότι 16% των παιδιών στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Έλενα Ράπτη αναφέρθηκε στα παραμύθια και τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών «Ένα στα πέντε» για να περάσουν το μήνυμα σε παιδιά από ηλικίας 4 ετών να λένε «όχι» σε όποιον θέλει να τους αγγίξει στην περιοχή του εσώρουχου και να τα μάθει που μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια.Επισήμανε, μάλιστα, ότι ετοιμάζεται σενάριο, για παιδική ταινία διάρκειας μιας ώρας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μηνύματα της καμπάνιας.
Η Έλενα Ράπτη υπογράμμισε ότι έχει υλοποιήσει πάνω από 937 δράσεις ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το μήνυμά της έχει φτάσει στους αποδέκτες την κατάθεση που έδωσε παιδί στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε για «κακό άγγιγμα», στην περιοχή δηλαδή του εσώρουχου.
Μίλησε για την στήριξη που συνάντησε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος την τοποθέτησε επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Κακοποίησης για το οποίο συνεργάζονται 12 υπουργεία.
Η καμπάνια «Ένα στα πέντε» υπάρχει δυνατότητα να διδαχθεί στα νηπιαγωγεία έως και την τετάρτη τάξη του δημοτικού και η Έλενα Ράπτη έθεσε ως στόχο θεματική αυτή να γίνει μόνιμο μάθημα, ιδανικά στην πρώτη τάξη του δημοτικού.
Τόνισε, τέλος, ότι ένα παιδί μπορεί να καταθέσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη μέχρι 14 φορές, με αποτέλεσμα να επανατραυματιστεί. Όπως είπε, πρέπει να δίνει μόνο μια κατάθεση, η οποία θα βιντεοσκοπείται και να μην παρίσταται στο δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ