Ελλάδα

Έλληνες Ρομά: Ρατσιστικά και ξενοφοβικά τα κίνητρα του εγκλήματος στην Κόρινθο

Βράζει η περιοχή μετά τη δολοφονία του 52χρονου Ρομά

Ανακοίνωση για το περιστατικό στην Κόρινθο, κατά το οποίο ένας άντρας σκότωσε έναν Ρομά επίδοξο διαρρήκτη, εξέδωσε η Συνομοσπονδία Ρομά, μιλώντας για ρατσιστικά κίνητρα.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Οι Έλληνες Ρομά υπογραμμίζουν ότι δεν δικαιολογούν κανένα είδος παραβατικότητας αν και αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για παραβατικότητα επιβίωσης. Ζητούν δε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη. «Καταδικάζουμε απερίφραστα βίαιες συμπεριφορές στα όρια της αυτοδικίας, που παραμερίζουν επιδεικτικά το Νόμο και την Δικαιοσύνη, σκορπίζοντας το Θάνατο με τόση ευκολία και βαρβαρότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Ρομά

«Λίγες ημέρες μετά την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, ο κύκλος αίματος στην Ελλάδα του 2019 με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα και θύματα ανθρώπινες ψυχές που λιμοκτονούν και αναγκάζονται να «παραβατούν» για να προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί στις εξαθλιωμένες πολυάριθμες οικογένειές τους, δείχνει να μην έχει τέλος.

Δεν δικαιολογούμε σε καμία περίπτωση κανένα είδος παραβατικότητας, αν και καταλαβαίνουμε απόλυτα πως πρόκειται για παραβατικότητα επιβίωσης, που οφείλεται πρωτίστως στην αμορφωσιά, την ακραία φτώχεια και την έλλειψη απασχόλησης, που κάποιοι θα έπρεπε αντί να κάνουν πάρτι με τους ευρωπαϊκούς πόρους, να έχουν φροντίσει, εδώ και δεκαετίες, να δώσουν ουσιαστικές λύσεις και πραγματικές διεξόδους στην ανθρωπιστική αυτή κρίση διαρκείας, που πλήττει βάναυσα και διαχρονικά τις κοινότητες των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα βίαιες συμπεριφορές στα όρια της αυτοδικίας, που παραμερίζουν επιδεικτικά το Νόμο και την Δικαιοσύνη, σκορπίζοντας το Θάνατο με τόση ευκολία και βαρβαρότητα. Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του ένοχου για το αποτρόπαιο αυτό ρατσιστικό έγκλημα και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, που δείχνουν και δικαιολογημένα εν μέρει να έχουν φτάσει στα όρια της ανοχής τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, να προβληματιστούν για τις βαθύτερες αιτίες και την αλήθεια σχετικά με το γιατί αυτοί οι άνθρωποι χρόνια τώρα βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, θύματα έντονων προκαταλήψεων, πολλαπλού αποκλεισμού, ανέχειας, δυστυχίας και εξαθλίωσης και το γιατί η επίσημη πολιτεία κωφεύει στο να δώσει λύσεις και να εντάξει αυτές τις υπάρξεις, Έλληνες πολίτες κατά τα άλλα, ενός κατώτερου θεού, στον κοινωνικό ιστό».

Comments
To Top