Οικονομία

Έλον Μασκ : Η επένδυση στο Bitcoin που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα

Ο Έλον Μασκ είναι ένας από τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη (μαζί με τον Τζεφ Μπέζος) και ιδιοκτήτης της Tesla, της εταιρείας η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Πολλοί έχουν ισχυριστεί μέχρι σήμερα ότι η μετοχή της Tesla (κατά συνέπεια και μεγάλο μέρος της περιουσίας του Μασκ) είναι μία «φούσκα» η οποία, αργά ή γρήγορα, θα σκάσει – χωρίς, ωστόσο, να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Το σίγουρο είναι πως η ισχύς του αυξάνεται, ενώ ο ίδιος επιχειρεί διαρκώς να ανοίξει νέους δρόμους επιχειρηματικότητας και κερδοφορίας. Σε μια τέτοια κίνηση, ο Μασκ δείχνει πως έχει πάρει την απόφαση να συνάψει μια συμμαχία η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα!

Τα όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία 24ωρα μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Η ανακοίνωση της Tesla ότι έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στο Bitcoin, καθώς και ότι σχεδιάζει να το κάνει αποδεκτό στις συναλλαγές με πελάτες της, ως μέσο πληρωμής για την αγορά των μοντέλων της («σε περιορισμένη βάση στο αρχικό στάδιο»), όχι απλώς έκανε αίσθηση, αλλά οδήγησε την «ισοτιμία» του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος σε νέο ρεκόρ, κοντά στα 50.000 δολάρια. Για την ακρίβεια, έφτασε μέχρι τα 48.216 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί κατά 1.150% σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Αγοράζεις Tesla με ένα Bitcoin!

Να τι σημαίνει αυτό, πολύ πρακτικά: Ότι με ένα μόλις Bitcoin, κάποιος θα μπορούσε σήμερα να αποκτήσει ένα από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα της Tesla, το Model Y SUV! Με άλλα λόγια: Εάν είχε επενδύσει 5.000 δολάρια στο κρυπτονόμισμα τον Μάρτιο του 2020, σήμερα όχι απλώς θα μπορούσε να αποκτήσει το παραπάνω αυτοκίνητο, αλλά θα έβαζε στην τσέπη τόσο το αρχικό του κεφάλαιο όσο και μερικά χιλιάρικα ακόμη!

Προφανώς, η απόφαση της Tesla και του ιδιοκτήτη της δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο Μασκ είναι γνωστό ότι διάκειται ιδιαιτέρως… φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα (ενώ υπάρχει φήμη ότι είναι ο ανώνυμος ισχυρός που κρυβόταν εξαρχής πίσω από το Bitocoin). «Εκτιμώ ότι, σε αυτό το σημείο, το Bitcoin είναι κάτι καλό», είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα, σε συνέντευξή του στο Clubhouse, μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους μεγιστάνες του πλούτου. «Κατά συνέπεια, το στηρίζω. Μπορεί να μπήκα αργά στον χορό, όμως το στηρίζω. Νομίζω δε ότι είναι κοντά στο να γίνει ευρέως αποδεκτό από τους συμβατικούς ανθρώπους των αγορών», είχε προσθέσει.

Σε αυτή την τελευταία διαπίστωση κρύβεται, όπως φαίνεται, το μεγάλο μυστικό: Η κίνηση του Μασκ μπορεί να αλλάξει συνολικά τους κανόνες του παιχνιδιού για το Bitcoin. «Η Tesla μπορεί να είναι μόνο η αρχή», σημειώνει η ανάλυση του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτησή του από μια εταιρεία με τόσο μεγάλη εμβέλεια και λαμπρές προοπτικές θα οδηγήσει και άλλες στον ίδιο δρόμο και μάλιστα άμεσα.

Το φαινόμενο «ασανσέρ» δεν βοηθά

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο της Tesla να κάνει συναλλαγές σε Bitcoin, καθώς αυτό είναι πρακτικά αδύνατο όσο η «ισοτιμία» του κρυπτονομίσματος συμπεριφέρεται σαν… ασανσέρ και δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη μονάδα μέτρησης αξίας.

Είναι σίγουρο, επίσης, ότι και οι κεντρικές τράπεζες πλέον δεν μπορούν να αδιαφορούν γι’ αυτό τον κλάδο. Ακόμη δε κι αν απορρίπτουν το Bitcoin, έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων – όπως η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Το μέλλον των συναλλαγών δεν θα μοιάζει ιδιαιτέρως με το παρόν τους…

To Top