Ίσως έχετε δει μερικά από αυτά κάπου και δεν είχατε ιδέα πόσο διάσημα κομμάτια επίπλωσης είναι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε γνωστά τραπέζια που, χάρη στον διαχρονικό και μοναδικό σχεδιασμό τους, πωλούνται εδώ και δεκαετίες.

Βαθμιδωτά τραπέζια από τον Josef Albers

Τα «Nesting Tables» γιορτάζουν το επόμενο έτος τα εκατοστά τους γενέθλια – ωστόσο, θα μπορούσαμε άνετα να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για φετινό σχέδιο. Δημιουργός τους είναι ο Γερμανός Josef Albers, ο οποίος σπούδασε και δίδαξε στη διάσημη καλλιτεχνική σχολή Bauhaus στη Βαϊμάρη. Ο πιο γνωστός σχεδιασμός του για τραπέζι δημιουργήθηκε πριν από το 1933, όταν και η σχολή έκλεισε λόγω των Ναζί. Ο Albers μελετούσε την επίδραση των χρωμάτων στην ανθρώπινη ψυχολογία, γι’ αυτό και οι επιφάνειες των τεσσάρων βαθμιδωτών τραπεζιών είναι σε διαφορετικά χρώματα. Ο σχήμα τους είναι γεωμετρικά καθαρό και μινιμαλιστικό – επιπλέον, μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους και είναι πολύ πρακτικά για κάθε εσωτερικό χώρο. Το αυθεντικό κομμάτι κοστίζει σχεδόν 2.390 ευρώ.

Τραπέζι φαγητού από τους Eames

Οι Αμερικανοί σχεδιαστές Charles και Ray Eames έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με μερικά εμβληματικά σχέδια – συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζιών. Το τραπέζι φαγητού τους αντικατοπτρίζει την αγάπη τους για τη συλλογική γευσιγνωσία και τον απλό αλλά πρακτικό σχεδιασμό. Χάρη στη ελαφριά μεταλλική κατασκευή του, μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και μπορεί άνετα να φιλοξενήσει οκτώ άτομα. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές – ορθογώνιο, τετράγωνο ή στρογγυλό. Υπάρχουν επίσης μικρότερες εκδοχές για τέσσερα άτομα. Το σχέδιο του 1964 βρήκε γρήγορα τη θέση του σε γραφεία και σπίτια. Μπορείτε να το αποκτήσετε από περίπου 800 ευρώ.

Συμβουλή: Αν σας ενδιαφέρουν μερικά από αυτά τα σχέδια, αλλά δεν θέλετε να επενδύσετε σε τραπέζια αξίας δεκάδων χιλιάδων, ρίξτε μια ματιά στις διαδικτυακές προσφορές επίπλων στη FAVI. Μπορείτε να βρείτε παρόμοια τραπέζια (χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Τραπέζι από δρυ από τον Hans Wegner

Ο Δανός σχεδιαστής Hans Wegner ήταν, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ένα αντίστοιχο “αστέρι” όπως οι Eames. Δίκαια του αποδόθηκε ο τίτλος του “μάστερ των καρεκλών”, καθώς πολλές από τις δημιουργίες του έγιναν πραγματικά εμβληματικές. Ωστόσο, δημιουργούσε επίσης εξαιρετικά τραπέζια! Το τραπέζι του με το λιγότερο ποιητικό όνομα At-312 από τη δεκαετία του 1950 φαίνεται αρχικά ταπεινό. Παρ’όλα αυτά, από κοντά μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη θαυμάσια ανθεκτική επιφάνεια του, η οποία είναι αρκετά λεπτή για να μην δείχνει ογκώδης. Πρόκειται για ένα κομψό και πρακτικό κομμάτι που μπορεί να επεκταθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τον αριθμό των καλεσμένων. Η ποιότητά του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα πωλούνται vintage κομμάτια που σίγουρα δεν θα φανταζόσασταν ότι είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Συμβουλή: Μπορείτε να βρείτε vintage έπιπλα σε εξαιρετικές τιμές στην ιστοσελίδα Catawiki. Εκεί θα βρείτε σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο από οποιαδήποτε εποχή. Κάθε κομμάτι αξιολογείται εκ των προτέρων από ειδικούς, οι οποίοι καθορίζουν μια προτεινόμενη εμπορική αξία. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο για καθοδήγηση – οι δημοπρασίες μπορεί να ξεκινήσουν από 1 ευρώ. Αν έχετε τύχη, μπορείτε να αποκτήσετε ποιοτικά vintage κομμάτια από γνωστούς σχεδιαστές σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Τραπέζι με κεραμική επιφάνεια από τον José Zanini Caldas

Αναγνωρίζουμε ότι αυτό το κομμάτι δεν ταιριάζει σε κάθε σπίτι. Εξάλλου, ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής Caldas το δημιούργησε για μια κατοικία στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό το τραπέζι δημιουργήθηκε σε μια εποχή που ο Caldas ήταν τόσο απογοητευμένος από τον καπιταλισμό που έκλεισε την εταιρεία του που κατασκεύαζε έπιπλα μαζικής παραγωγής. Έτσι, στράφηκε σε τοπικές πηγές και τεχνίτες, και άρχισε να δημιουργεί τον λεγόμενο «επαναστατικό» σχεδιασμό επίπλων (έτσι ονομάστηκε αργότερα). Το συγκεκριμένο τραπέζι διαθέτει στιβαρή ξύλινη βάση και επιφάνεια από ανακυκλωμένα κεραμικά πλακίδια, που ο Caldas συγκέντρωνε από εργοτάξια. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης του σχεδιαστή, που συνδυάζει βιωσιμότητα και μοναδικό σχεδιασμό.