Η Κυριακή Γρίβα ήταν μόλις 28 ετών. Ήταν μια κοπέλα που φοβόταν για τη ζωή της, αισθανόταν απειλή από τον κακοποιητικό πρώην σύντροφό της και βρήκε τραγικό θάνατο εκεί ακριβώς όπου είχε στραφεί για προστασία: έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Ήταν 1η Απριλίου του 2024 όταν η Κυριακή πήγε στο τμήμα για να καταγγείλει την απειλή και δολοφονήθηκε επιτόπου και εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της, λίγα λεπτά αφότου της αρνήθηκαν βοήθεια.
Φοβόταν και ζητούσε απεγνωσμένα ένα περιπολικό για να τη συνοδεύσει σπίτι. Αντί για υποστήριξη, πήρε την απάντηση: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί». Βγήκε από το τμήμα μόνη και δολοφονήθηκε ακριβώς εκεί.
Η υπόθεση της Κυριακής ήταν η πέμπτη γυναικοκτονία μέσα σε τρεις μήνες στην Ελλάδα. Ένα έγκλημα που συγκλόνισε, εξόργισε αλλά και βοήθησε να αναδειχθεί περισσότερο το ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε διώξεις σε τέσσερις αστυνομικούς –ανάμεσά τους η αξιωματικός υπηρεσίας και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης– για θανατηφόρα έκθεση διά παραλείψεως. Ο πρώην σύντροφός της παραπέμφθηκε με βαριές κατηγορίες, ενώ κρατείται στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού.
Έναν χρόνο μετά, η φωνή του πατέρα της, Θανάση, πάνω από τον τάφο της ραγίζει καρδιές:
«Αν ανοίξουμε τον τάφο, αυτό το κορμί έχει φάει πέντε μαχαιριές. Δεν θέλω να φύγει άλλο κορίτσι έτσι», λέει και θέτει προβληματισμούς ως προς τις ενέργειες από μέρους της Πολιτείας έκτοτε:
«Δεν θέλω κανένας πατέρας και καμία μητέρα να ξανακλάψουν για τέτοια παιδιά που φεύγουν αδικοχαμένα, μαχαιρωμένα. Θέλω η Πολιτεία, η κυβέρνηση να το πάρει λίγο πιο σοβαρά αυτό το θέμα και να κάνει αυτά που είπε, αυτά που βγήκαν και δηλώσαν μετά από δέκα μέρες για να μη θρηνήσουμε ξανά κανενός την κόρη ή το παιδί. Ας είναι η τελευταία Κυριακή Γρίβα που θυσιάστηκε για να μη θυσιαστεί άλλη κοπέλα ή μητέρα. Γιατί έχουν φύγει μητέρες και έχουν αφήσει πίσω ορφανά».
Συγκλονιστική ήταν και η ομιλία της μητέρας της στη μεγάλη διαδήλωση για τα Τέμπη:
«Είμαι εδώ ως μάνα, γιατί ξέρω πώς είναι να ακούς το παιδί σου μέσα από ένα ηχητικό να ζητάει βοήθεια και οι γύρω της να σφυρίζουν αδιάφορα. Ξέρω πώς είναι να ακούς το παιδί σου να κραυγάζει. Σαν μάνα ξέρω πώς είναι να πνίγεις τις κραυγές σου σε ένα μαξιλάρι για να μην σε ακούσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας. Σαν μάνα ξέρω πώς είναι να θέλεις να σκίσεις τα βουνά, τις θάλασσες, να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, να προλάβεις να πας εσύ εκεί να δώσεις εσύ τη βοήθεια που χρειάζεται το παιδί σου, κι αν δεν μπορείς, να κρατήσεις το χέρι του παιδιού σου και να πεις “μη φοβάσαι εδώ είναι η μανούλα, είμαστε μαζί. Μη φοβάσαι“».
Η Κυριακή Γρίβα δεν είναι απλώς ένα όνομα. Είναι η φωνή που δεν ακούστηκε, η βοήθεια που δεν ήρθε. Είναι η κοπέλα που προσπάθησε να κάνει τα προβλεπόμενα για να σωθεί από την απειλή ενός άντρα. Είναι το γιατί που πονάει.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1822: Οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης, μόλις έναν χρόνο μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, υποβάλλουν αίτημα στο Μινιστέριο της Οικονομίας ζητώντας «ολίγα γρόσια» ενόψει των ημερών του Πάσχα. Ήταν μια ανθρώπινη παράκληση, με ευγένεια αλλά και ειλικρίνεια, που θεωρείται η πρώτη ιστορική αναφορά στο δώρο του Πάσχα στην Ελλάδα:
«Επειδή και κατ’ αυτάς έφτασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν’ αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, διά τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας».
1824: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει τη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη, σε μια ιστορική συναυλία με έντονη συναισθηματική και πολιτική φόρτιση. Ανάμεσα στους ακροατές βρίσκεται ο Μιχαήλ Μπακούνιν, που συγκλονισμένος από τη μουσική λέει στον Βάγκνερ: «Ακόμα κι αν όλα καταστραφούν, αυτό το έργο πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων, που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς με 3,47 μέτρα, που κατείχε ο Αμερικανός Γιούρι. Την προηγούμενη ημέρα είχε πηδήξει 1,67 στο ύψος άνευ φοράς.
1914: Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
1924: Στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα γνωστό ως «το πραξικόπημα της μπιραρίας» που εκδηλώθηκε στις 8/11/1923. Παραμένει στη φυλακή μόνο για εννέα μήνες.
1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.
1951: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.
1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία, που άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!
2024: Η Κυριακή Γρίβα δολοφονείται από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ενώ ζητούσε βοήθεια γιατί φοβόταν για τη ζωή της, μόνο για να λάβει την απάντηση: «Τα περιπολικά δεν είναι ταξί»
Γεννήσεις
1902 – Μαρία Πολυδούρη, ελληνίδα ποιήτρια, από τις πιο ευαίσθητες και μελωδικές φωνές της νεοελληνικής ποίησης, με έργα που αποπνέουν ρομαντισμό και τραγικότητα, επηρεασμένα από τον πρόωρο χαμό του Κώστα Καρυωτάκη και τη δική της ασθένεια.
1929 – Μίλαν Κούντερα, τσέχος συγγραφέας, διεθνώς αναγνωρισμένος για μυθιστορήματα όπως «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», όπου συνδυάζει φιλοσοφία, πολιτική και ερωτισμό με το ιδιαίτερο ύφος του.
1946 – Νικήτας Κακλαμάνης, έλληνας πολιτικός, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με μακρά πορεία στην πολιτική και στον χώρο της υγείας.
1963 – Γιάννης Σαββιδάκης, έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός, που έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ’90, με επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και τη συμμετοχή του στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά».
Θάνατοι
1976 – Μαξ Ερνστ, γερμανός καλλιτέχνης, από τους πρωτοπόρους του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, γνωστός για την εικαστική του φαντασία και τις τεχνικές φροτάζ και κολάζ, που άνοιξαν νέους δρόμους στη σύγχρονη τέχνη.
2017 – Γεβγένι Γεφτουσένκο, ρώσος ποιητής και σκηνοθέτης, εμβληματική μορφή της σοβιετικής λογοτεχνίας, που εξέφρασε με τόλμη την κοινωνική και πολιτική συνείδηση μιας ολόκληρης εποχής.
2024 – Κυριακή Γρίβα, θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ανέδειξε ξανά την ανάγκη για ουσιαστική προστασία των γυναικών.
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου
Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου