Κόσμος

Ένοπλος άνοιξε πυρ στην Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία – Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης

New Zealand

Ένοπλος άνοιξε πυρ στην Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία – Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης

Άνδρας άνοιξε πυρ στο κέντρο της Όκλαντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας, γεγονός που προκάλεσε «συναγερμό», με τον απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως δράστη, και έξι τραυματίες – σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα – ανακοίνωσε η νεοζηλανδική αστυνομία.

Η επίθεση διαπράχθηκε την ημέρα που ξεκινούν οι αγώνες του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών, που συνδιοργανώνουν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία και οι οποίοι θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται, ανακοίνωσαν οι νεοζηλανδικές αρχές. Η αμερικανική εθνική ομάδα, που βρίσκεται στην Όκλαντ, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το προσωπικό της και οι παίκτριες δεν έπαθαν το παραμικρό.

Στην επίθεση, που είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι άνθρωποι, ο δράστης «πήγε σε κτίριο» και πυροβόλησε «με το όπλο του», ανέφερε ο μεταβατικός αρχηγός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Σάνι Πατέλ.

«Φθάνοντας στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου, ο άνδρας κλείστηκε στον κλωβό του ανελκυστήρα και το προσωπικό μας προσπάθησε να κάνει διάλογο μαζί του», συνέχισε «Έριξε κι άλλους πυροβολισμούς και βρέθηκε νεκρός λίγη ώρα αργότερα», σύμφωνα με τον κ. Πατέλ.

Η αστυνομία ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, πέραν αυτού του δράστη. Έκανε επίσης λόγο για τραυματίες, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Αναπτύχθηκε στην περιοχή «ισχυρή» δύναμη της αστυνομίας μετά το συμβάν που απέκλεισε τη ζώνη, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, που έστειλε επίσης ελικόπτερο στην περιοχή.

«Αυτό που συνέβη είναι προφανώς ανησυχητικό», πάντως «διαβεβαιώνουμε το κοινό ότι (…) η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Πατέλ.

Εκτίμησε επίσης πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

Η αστυνομία συνέστησε εξάλλου στους πολίτες της Όκλαντ να μην προσεγγίσουν την περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η επίθεση διαρκούσης της έρευνάς της.

Κοντά στο σημείο της ένοπλης επίθεσης τώρα έχει καταλύσει η εθνική ομάδα των Φιλιππίνων. Σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας κάνει πρεμιέρα η διοργάνωση στο «Έντεν Παρκ» η Νέα Ζηλανδία με τη Νορβηγία. Η δεύτερη προέβη σε ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν «Μετά από το θλιβερό γεγονός στο Όκλαντ, ολόκληρη η νορβηγική αποστολή θέλει να εκφράσει πως οι σκέψεις της βρίσκονται με αυτούς που επηρεάστηκαν, τις οικογένειές τους και τους κατοίκους του Όκλαντ και της Νέας Ζηλανδίας», αναφέρεται σε αυτή.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς καθησύχασε δηλώνοντας πως οι αρχές δεν θεωρούν ότι υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας της επίθεσης και πρόσθεσε ότι το Μουντιάλ, που οργανώνει η χώρα του από κοινού με την Αυστραλία, θα αρχίσει κανονικά, όπως είναι προγραμματισμένο.

To Top