Ελλάδα

Έντονες αντιδράσεις για τη θανάτωση προστατευόμενου είδους καρχαρία από ψαράδες στην Ιεράπετρα

Clipboard01 82

Έντονες αντιδράσεις για τη θανάτωση προστατευόμενου είδους καρχαρία από ψαράδες στην Ιεράπετρα

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους, για τον καρχαρία που μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαράδων στην Ιεράπετρα ο οποίος φαίνεται να ανήκει σε προστατευόμενο είδος ενώ ζητούν την κατάργηση αλιείας όλων των ειδών καρχαριών.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής μπλέχτηκε στα δίχτυα αλιευτικού σκάφους, στα ανοιχτά της Χρυσής, ένα μεγάλο καρχαριοειδές περίπου 250 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων σύμφωνα με το neakriti.gr το οποίο ήταν αδύνατον λόγω του βάρους του να ανεβεί στο κατάστρωμα του αλιευτικού.

Έτσι οι δύο ψαράδες σέρνοντας τα δίχτυα με το καρχαριοειδές, κατάφεραν να το βγάλουν στο λιμάνι της Ιεράπετρας επιχειρώντας, ενώ ήταν ακόμη ζωντανό, να το δέσουν με σχοινιά για να το κρατήσουν στη στεριά ενώ εκείνο πάλευε να ξεφύγει.

Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων  iSea προχώρησε σε καταγγελία για «παράνομο εμπόριο άγριας ζωής»  αλιεύοντας έναν προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία εξαβράγχιου καρχαρία ή εξακαρχαρία hexanchus griseus -είδος που βρίσκεται προ απειλής, με κύρια αιτία την αλιεία-, εξηγώντας πως σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί. Αναφορά κάνουν μάλιστα και στο ότι ο «θαλάσσιος θηρευτής» υπέστη σκληρή κακοποίηση και βασανισμό, με τους συγκεντρωμένους να προτείνουν τη θανάτωσή του ακόμα και με καραμπίνα!

Όπως γράφουν στην ανακοίνωση: «Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο “απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών”, η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των καρχαριών στις θάλασσες για τη διατήρηση της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, η IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες» καταλήγουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι που απαρτίζουν την οργάνωση  iSea  απέστειλαν επιστολή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ζητούν να πάψουν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά. Σε αυτή  έχουν συμπεριλάβει 150 περιστατικά παράνομης αλίευσης Εξακαρχαριών.

To Top