Ελλάδα

Εντυπωσιακό φαινόμενο στα Βόρεια της Αττικής: Τι είναι το νέφος funnel cloud

Εντυπωσιακό φαινόμενο στα Βόρεια της Αττικής: Τι είναι το νέφος funnel cloud

Το εντυπωσιακό νέφος funnel cloud καταγράφηκε σε μια εντυπωσιακή φωτογραφία που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece στη σελίδα του στο Facebook. Το funnel cloud εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης πάνω από τα βόρεια προάστια της Αττικής, όταν σε αρκετές περιοχές χτύπησε το ξαφνικό μπουρίνι. Όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται για ανεμοστρόβιλο, όπως γράφτηκε στα social media.

Το νέφος funnel Cloud εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι πάνω από τα Βόρεια προάστια της Αττικής. Δεν είναι ανεμοστροβιλος όπως γράφετε στα Social media.Φώτο: Στρατής Γκάτσης#Coldfunnel #athens

Posted by Forecast Weather Greece on Tuesday, October 12, 2021

Τι είναι το νέφος funnel cloud

Μερικοί σίφωνες ασθενούς ή μέτριας έντασης και ιδιαίτερα όσοι σχηματίζονται σε πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, μπορεί να μην είναι πλήρως ορατοί. Κατά κανόνα πάντως, η πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση ωθεί τους ήδη ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο και η βίαιη περιστροφή συνήθως αναγκάζει τους υδρατμούς των νεφών να αρχίσουν να χαμηλώνουν. Δημιουργείται έτσι μια περιστρεφόμενη βάση νεφών, γνωστή ως σύννεφο – χοάνη (funnel cloud), γνωστή στην ελληνική βιβλιογραφία και ως νέφος σίφωνα, που οδηγεί στη δημιουργία ορατής στήλης, η οποία συνεχίζει να χαμηλώνει καθώς αυξάνει η ένταση του ανέμου κοντά στο έδαφος. Τελικώς, η ορατή στήλη ακουμπά στο έδαφος και τότε θεωρείται επισήμως ως σίφωνας (tornado).

Comments
To Top