Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 16 Απριλίου γιορτάζουν
Γαληνός, Γαλήνη
Νίκη
Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, ΚαλλίαΚαλίδα, Καλία
Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη
Μεγάλη Τετάρτη, Αγίων Λεωνίδη Χαρίσσας Νίκης Γαλήνης Καλλίδας, Αγίας Χιόνας
Μεγάλη Τετάρτη: της αλειψάσης τον Κύριον μύρω
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη σε δύο βαθιά συγκινητικά και καθοριστικά γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας: την αλειμματική πράξη της μετανοημένης γυναίκας και τη συνωμοσία του Ιούδα για την προδοσία του Διδασκάλου του.
Δύο μέρες πριν το Πάσχα, ενώ ο Ιησούς βρισκόταν στη Βηθανία, στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού, Τον πλησίασε μια γυναίκα «αμαρτωλή», σύμφωνα με τη μαρτυρία των Ευαγγελιστών, και άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο, η αξία του οποίου έφτανε τα τριακόσια δηνάρια – ποσό εξαιρετικά μεγάλο για την εποχή. Η πράξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μαθητών και κυρίως του Ιούδα, ο οποίος θεώρησε το γεγονός σπατάλη και υποκρισία. Ο Χριστός όμως υπερασπίστηκε τη γυναίκα, αναγνωρίζοντας στη χειρονομία της πράξη μετάνοιας, αγάπης και προφητικής ετοιμασίας για τον ενταφιασμό Του.
Τα λόγια Του είναι χαρακτηριστικά:
«Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὅπου ἐὰν κηρυχθῇ τὸ εὐαγγέλιον τοῦτο ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ, λαληθήσεται καὶ ὃ ἐποίησεν αὕτη, εἰς μνημόσυνον αὐτῆς» (Ματθ. 26:13).
Κατά τη Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία μάς καλεί να θυμηθούμε και τη σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, που αποφάσισε να οδηγήσει τον Ιησού στον θάνατο, αλλά και την εσωτερική ρήξη του Ιούδα, που, μη μπορώντας να κατανοήσει την πνευματική αξία της πράξης της γυναίκας, κατέληξε να συμφωνήσει με τους Αρχιερείς για την προδοσία του Κυρίου, έναντι τριάντα αργυρίων.
Ο Ιερός Χρυσόστομος διαχωρίζει τις διηγήσεις των Ευαγγελιστών και αναφέρει πως πρόκειται για δύο διαφορετικές γυναίκες: οι τρεις συνοπτικοί Ευαγγελιστές μιλούν για μια πόρνη, ενώ ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρεται στη Μαρία, την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της.
Η ημέρα κορυφώνεται με την τέλεση του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου, που τελείται σε όλες τις εκκλησίες το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, με σκοπό τη συγχώρεση αμαρτιών και την πνευματική ίαση των πιστών, προετοιμάζοντας το σώμα και την ψυχή για τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση.