Τη δυνατότητα εισροής στην Ελλάδα περισσότερων ξένων φαρμακευτικών εταιρειών με επενδύσεις σε ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες αλλά και επενδύσεις στην παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων, αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, συζήτησαν χθες με τον Πρωθυπουργό και εκπροσώπους της κυβέρνησης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών του κόσμου που βρέθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Biopharmaceutical Chief Executive Officers (CEO) Roundtable που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Το προηγούμενο βράδυ πραγματοποιήθηκε γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο οποίο παρέστη για λίγο και ο Πρωθυπουργός.
Στις 10 το πρωί οι 20 επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας πέρασαν την πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του BCR, αλλά και της IFPMA, και προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, με τη διερεύνηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα για επενδύσεις να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πολιτικές
Οι εκπρόσωποι των ξένων φαρμακοβιομηχανιών επισήμαναν στην κυβέρνηση ότι στις αποφάσεις τους για επενδύσεις πρωτεύοντα ρόλο έχουν:
- Οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία.
- Οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν. Στο διάστημα 2022-2023 για κλινικές μελέτες απορροφήθηκαν από την Ελλάδα 10 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. ευρώ του συνόλου στην ΕΕ.
Στη συζήτηση τέθηκε, επίσης, το θέμα του clawback, δηλαδή του ποσού της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε με το «επενδυτικό clawback», δηλαδή τον συμψηφισμό επενδύσεων των εταιρειών με τα ποσά του clowback, καλώντας να αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό εργαλείο, επενδύοντας στην Ελλάδα είτε αυτοτελώς με την ίδρυση παραγωγικών μονάδων και ερευνητικών κέντρων, είτε σε συνέργειες με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς των επιστημών υγείας, της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Κέντρο Ερευνας
Αναφορά έγινε στο Κέντρο Ερευνας που έχει δημιουργήσει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πρόκειται να επεκτείνει τη δραστηριότητα, δημιουργώντας από 1.000 θέσεις εργασίας που έχει σήμερα άλλες 500 έως τα τέλη του 2025, με προοπτική να αυξηθούν σε 2.000 έως το 2027. Επίσης, στην επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, για επέκταση της παραγωγής σε νέα καινοτόμα φάρμακα και την ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες, εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών Boehringer-Ingelheim, BMS, Johnson & Johnson, Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly, Takeda, Menarini, Bayer, TEVA, MSD, Biogen, Merck, Gilead, Chugai, Mitsubishi Tanabe, Incyte, Lundbeck, Amirall.