Οικονομία

Επιχειρήσεις, επενδύσεις, ανάπτυξη στην ατζέντα

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε συνάντηση η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, επίτιμη δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και υποψήφια πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στις επικείμενες εκλογές της 18ης Ιουνίου 2024. Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, η υποψήφια πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντα εκεί.

Η Ιουλία  Τσέτη έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου την ανάγκη διερεύνησης των δυνατότητων προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη χώρα και τη σημασία της ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης  υπογραμμίζοντας ότι μέσω της καλύτερης πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσαν και οι μικρομεσαίες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και ενισχύοντας το παραγωγικό προφίλ της χώρας. Συζητήθηκαν επίσης το θέμα του κόστους, που αποτελεί αντικίνητρο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις καθώς επηρεάζει τόσο την παραγωγική αλυσίδα όσο και την κατανάλωση, καθώς και ο κομβικός ρόλος που έχει η φαρμακοβιομηχανία στην οικονομία, ένας κλάδος που συνεισφέρει στο 3,3% του ΑΕΠ της χώρας, με σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια.

Επαιξε αλλά έχασε… 10,4 εκατ. ευρώ

Στην παγίδα του φοροελεγκτικού μηχανισμού πιάστηκαν δύο στοιχηματικές εταιρείες, που εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση, στην Αττική. Ο στοχευμένος έλεγχος της ΑΑΔΕ εντόπισε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, η οποία επί τέσσερις χρονιές – 2019, 2020, 2021 και 2022 – είχε δηλώσει ανακριβώς τους παρακρατούμενους φόρους. Συνολικά δεν απέδωσε φόρους, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι ίδιοι ελεγκτές εντόπισαν ακόμα μία στοιχηματική, με ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει φόρο 120.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Στάση εργασίας για τη ΔΟΥ Χαλκίδας

Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εφοριακοί, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος που αντιδρούν οι εφοριακοί είναι τα σχέδια κατάργησης-υποβάθμισης της ΔΟΥ  Χαλκίδας. Της εφορίας δηλαδή στην οποία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο διαφθοράς και εκβιασμών φορολογουμένων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ) σημειώνει ότι δεν θα δεχθούν την κατάργηση-υποβάθμιση της ΔΟΥ Χαλκίδας καθώς τα όποια φαινόμενα διαφθοράς «δεν μπορεί να αξιοποιούνται για να τιμωρείται συλλήβδην ο κλάδος, οι χιλιάδες έντιμοι και ευσυνείδητοι εφοριακοί υπάλληλοι που κάτω από αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντά μας».

Ξεκίνησε η «μάχη της ξαπλώστρας»

Κάποιοι φαίνεται πως δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν να παρανομούν στις παραλίες παρά τους νέους αυστηρούς κανόνες που έχουν καθιερωθεί, τις καταγγελίες των πολιτών και τους ελέγχους που διενεργούνται. Συνολικά 19 παράνομες μεταλλικές κατασκευές μέσα στη θάλασσα εντοπίστηκαν σε επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου. Εντοπίστηκαν επίσης και παραβάσεις στον αιγιαλό. Μάλιστα, ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους.

«Οταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Οσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Εχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».

Αντληση €500 εκατ. με 3,34%

Ισχυρή ήταν η ζήτηση στη χθεσινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων (διάρκειας 52 εβδομάδων), ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,34%, ενώ υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,147 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,29 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (500 εκατ.), καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ. Αντλήθηκαν, δηλαδή, 600 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, τον Μάρτιο, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,73%, ενώ είχαν αντληθεί 812,5 εκατ. ευρώ.

Απόφαση ΕΚΤ για τα μερίσματα τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει αίτημα ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση μερισμάτων έπειτα από 16 χρόνια, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζίτες που επικαλείται το Reuters. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα ύστερα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, ανακοίνωσαν για το 2023 συνολικά κέρδη 3,5 δισ. ευρώ λόγω των υψηλών επιτοκίων και της ανάπτυξης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τελευταία Νέα

  • Πως να διαχειριστείς τις εντάσεις στη σχέση σου με… επιστημονικό τρόπο
  • «Τα πάντα είναι τέχνη»: Ο Μπέν έδωσε τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του
  • ΗΠΑ: Η ομάδα Μπάιντεν προσλαμβάνει Ρεπουμπλικανό στοχεύοντας όσους αντιπαθούν τον Τραμπ
To Top