Οικονομία

Επίδομα και στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ

Τη βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ανοίγει η κυβέρνηση εντάσσοντας και τα νοικοκυριά που ζεσταίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια. Η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και σε ηλεκτρική ενέργεια κρίθηκε αναγκαία για τον φετινό χειμώνα (2023/2024), καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο με τα μέτρα στήριξης στον ενεργειακό τομέα τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα (air condition, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες, θερμοπομποί κ.ά.) θα δοθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Τα κριτήρια

Ετσι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται σε 39.000 ευρώ. Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά

Οπως το επίδομα που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή καυσόξυλα έτσι και το επίδομα για το ρεύμα αναμένεται να ξεκινάει από 100 ευρώ και να φτάνει τα 800 ευρώ, ενώ εξετάζεται για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα να αυξάνεται έως 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος υποβάλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Οπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης.

Η στήριξη θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 και επομένως λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι πιθανόν να χρειαστεί ο δικαιούχος να υποβάλει στην πλατφόρμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

To Top