Με “πριμοδότηση” στο ρεύμα και αναπροσαρμογή των συντελεστών αυξομείωσης του επιδόματος (βαθμοημέρες) με βάση το κλίμα κάθε περιοχής έρχεται εντός των ημερών η νέα ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2024/2025. Επίσης, όπως και πέρυσι, το επίδομα θα περιλαμβάνει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης δηλαδή πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό.
Παράλληλα, σε σχέση με το ρεύμα αναμένεται να απλωθεί η περίοδος πληρωμών για όλο το εξάμηνο, ενώ προωθείται και μια σχετική αλλαγή ως προς τα περιουσιακά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε συνέντευξή του στον Αντ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. κ. Θ. Σκυλακάκης, θα ισχύσουν τα ίδια με πέρυσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Κάθε τόσο πρέπει να υπάρχει και μια προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πότε αυτό γίνεται είναι αρμοδιότητα του Υπ. Οικονομικών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.
Αναλυτικά:
Τα ποσά
Η αναδιαμόρφωση του πλαισίου του επιδόματος θέρμανσης εξυπηρετεί την ανάγκη για απο- ανθρακοποίηση και προώθηση του εξηλεκτριμού της οικονομίας κι έτσι προωθείται μια σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και αύξηση της υποστήριξης για καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες θέρμανσης. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Έτσι, πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα, και επιδότηση θέρμανσης δεν περιορίστηκε μόνο στα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά επεκτάθηκε και στην ενίσχυση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα.
Φέτος, λοιπόν, γίνεται άλλο ένα βήμα και «θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρέλαιο» όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
‘Ετσι, το επίδομα βάσης θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή (συντελεστές- βαθμοημέρες, δηλαδή θερμοκρασία ανά περιοχή).
Πέρσι, το επίδομα βάσης ήταν 60 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές.
Επίσης, το επίδομα βάσης για πετρέλαιο- φυσικό αέριο θα είναι 300 ευρώ, έναντι 350 ευρώ πέρσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε, πάντως, γύρω στα 20 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι, ενώ για το φυσικό αέριο οι
τιμές κινούνται περίπου στα περσινά επίπεδα.
Για πέλλετ θα είναι 360 ευρώ (350 ευρώ πέρσι), ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.
Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε μιλάμε για ρεύμα είτε για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο, το επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ, ανάλογα την περιοχή. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα, αφού θα πάρουν φέτος ως και διπλάσια επιδότηση.
Η περίοδος επιδότησης
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση αναμένεται να διευρυνθεί χρονικά, καλύπτοντας όλη την περιόδο θέρμανσης όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιδοτήσεις στα άλλα καύσιμα ενώ πέρυσι, πρώτη χρονιά επιδότησης ηλεκτρισμού, η περίοδος που καλύφθηκε ήταν το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου. Έτσι, από τη στιγμή που αλλάζει η περίοδος επιδότησης, αλλάζει και το ύψος της επιδότησης για το ρεύμα.
Εξετάζεται δε η επιδότηση να γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό αντί της πίστωσης στον λογαριασμό ρεύματος.
Τα κριτήρια
Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια δεν υπάρχουν, ωστόσο αναμένεται μια σχετική προσαρμογή στα περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στη συνολική αξία των ακινήτων των δικαιούχων.
Υπενθυμίζεται, ότι πέρσι ήταν 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους. Φέτος παραμένουν οι 200.000 ευρώ για άγαμους, αλλά γίνονται 240.000 ευρώ για τα ζευγάρια, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κερδισμένες από αυτήν την αλλαγή είναι οι οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω.
Σε σχέση με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ο “πήχης” είχε μπει στα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ , συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για πρώτη φορά, δε, είχε, τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.
Η διαδικασία
Με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται 60% προκαταβολή της επιδότησης τον Δεκέμβριο, με βάση τις περσινές βαθμοημέρες (συντελεστές). Ωστόσο, το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί με νέες βαθμοημέρες (συντελεστές), που θα βγάλει η ΕΜΥ εξετάζοντας εκ νέου τις θερμοκρασίες της περιόδου Οκτωβρίου- Μαρτίου. Από αυτήν τη διαδικασία θα βγουν χαμένοι όσοι ζουν σε περιοχές που έχουν πλέον υψηλότερη μέση θερμοκρασία
Για την επιδότηση κάθε μορφής ενέργειας θα ισχύσει ο κανόνας ότι οι λογαριασμοί/τιμολόγια αγοράς, θα πρέπει να είναι διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Εδώ η προφανής δυσκολία ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε λύση.
Το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται στα 250 εκ ευρώ, δηλαδή πάνω- κάτω στα περσινά επίπεδα.