Πολιτική

Επίσημο δείπνο στο πρόεδρο της Μάλτας παρέθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

5924837

Επίσημο δείπνο στο πρόεδρο της Μάλτας παρέθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο πρόεδρος της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ΠτΔ να παραθέτει στη συνέχεια επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι «οι χώρες μας βαδίζουν δίπλα-δίπλα στο πέρασμα των αιώνων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η καλή μας συνεργασία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και προόδου». Σημείωσε επίσης, ότι «Ελλάδα και Μάλτα, με την ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση, αποτέλεσαν κατά το παρελθόν σταυροδρόμι πολιτισμών και βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων της ευρωπαϊκής ηπείρου, διατηρώντας από την αρχαιότητα, στενούς ιστορικούς δεσμούς».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η επίσκεψή του Προέδρου Βέλλα στην Αθήνα, «επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες εγγράφονται σε ένα κοινό πλαίσιο, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα […] Επιβεβαιώνει ακόμη τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ναυτιλία, στην οποία Ελλάδα και Μάλτα κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, αυτές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, καταστάλαγμα της μακραίωνης και πολυτάραχης πορείας μας στην ιστορία».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «πυξίδα των χωρών μας, που συνιστά άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο του αξιακού μας συστήματος, είναι το διεθνές δίκαιο, η περιφρούρηση και η διαφύλαξη του οποίου εξασφαλίζει την προοπτική της ασφαλούς πορείας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και για την συνεργασία και υποστήριξη, που παρείχε στο πλαίσιο της Ομάδας Arraiolos των Αρχηγών Κρατών, η οποία συνήλθε τον περασμένο Οκτώβριο στη Μάλτα, τόνισε ότι «η χώρα του θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους στενούς εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρω-μεσογειακής Περιφέρειας, καθώς μοιράζονται παρόμοιους στόχους και ανησυχίες, μαζί με πολύ ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολυάριθμες επισκέψεις του στην Ελλάδα, υπό διαφορετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, και σημείωσε ότι «σε συνδυασμό με τις διαρκείς επαφές μου με Έλληνες συναδέλφους ανά τα χρόνια, υπολογίζω με χαρά τον εαυτό μου μεταξύ των γνήσιων συνεργατών και φίλων της όμορφης χώρας σας».

To Top