Οικονομία

Έρχονται παρεμβάσεις και στα Airbnb; Στο “τραπέζι” αυξήσεις στους φόρους

Παρεμβάσεις στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων βρίσκονται επί τάπητος, εν όψει και των εξαγγελιών της ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει, μεταξύ άλλων, και στο στεγαστικό ζήτημα, μέρος του οποίου είναι και η εκτόξευση των ενοικίων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ενδεχόμενα για αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να αποτραπεί η μαζική είσοδος σπιτιών στις πλατφόρμες, και η επανένταξή τους στην αγορά των μακροχρόνιων αστικών μισθώσεων.

Παράλληλα εξετάζεται και το κατά πόσο θα ήταν πρόσφορο να δοθούν και κίνητρα, μέσω μειώσεων της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, στους ιδιοκτήτες, ώστε να “ρίξουν” σπίτια στην αγορά, είτε από τη “δεξαμενή” των κλειστών, που υπολογίζεται στις 200.000, είτε από τις μισθώσεις τύπου Airbnb, που σε πολλές περιπτώσεις, λόγω υπερπροσφοράς, για κάποιους δεν λειτουργούν και αρκούντως επωφελώς.

Τα ενδεχόμενα

Έτσι, με βάση πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή υψηλότερων συντελεστών για εισοδήματα που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με παράλληλη παρέμβαση στη φορολογία στα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα, σήμερα, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά, από το πρώτο ευρώ. Αρχικός συντελεστής είναι στο 15% εφόσον δεν το εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στη συνέχεια οι συντελεστές αυξάνονται και φτάνουν το 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Συνολικά, από ενοίκια σε ετήσια βάση καταγράφεται ως εισόδημα ένα ποσό περίπου 6,5 δις. ευρώ το χρόνο με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και το 14% να δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Έτσι, 9 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.

Τη ίδια ώρα με βάση τα δεδομένα που έχει η ΑΑΔΕ, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ ώστε ο συντελεστής να μην ανεβαίνει πάνω από το 15% και αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες για το τμήμα έως 12.000 ευρώ και στο 17,5% από 12.001 έως 35.000 ευρώ.

Στο “τραπέζι”, επίσης, είναι και επαναφορά εκπτώσεων φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και των τόκων για στεγαστικά δάνεια καθώς πρόκειται για δύο μέτρα που θεωρούνται κομβικά για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στο κόστος στέγασης πέρα από τις ανάσες στα φορολογικά βάρη.

Παράλληλα εξετάζονται και παρεμβάσεις με αλλαγές στις διάρκειες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον αριθμό των ακινήτων που θα υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα:

  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
  • Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Σε αυτήν την περίπτωση όσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
To Top