Κόσμος

Φερχόφστατ: Το Brexit χωρίς συμφωνία πλέον είναι σχεδόν αναπόφευκτο

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα προτείνει να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη», έκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, λίγη ώρα μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των τεσσάρων εναλλακτικών που είχαν προταθεί αντί της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι.

«Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο», έκρινε ο Φερχόφστατ, φιλελεύθερος βέλγος ευρωβουλευτής.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να πει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα πως το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές, ανέφερε μέσω Twitter κορυφαίο στέλεχος του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times.

Ο Χάμοντ θα πει πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, κατά τις πληροφορίες των Τάιμς.

Τέλος, «καταγράφεται διευρυνόμενη συναίνεση στις τάξεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της «διστακτικής» αποδοχής της παραμονής της χώρας στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες απορριφθεί -για τέταρτη φορά- στην ενδεικτική ψηφοφορία που πλέον αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη [μεθαύριο]», γράφει η εφημερίδα The Sun.

Η πρόταση να παραμείνει το ΗΒ στην τελωνειακή ένωση απορρίφθηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά κατά τη διάρκεια των λεγόμενων ενδεικτικών ψηφοφοριών για τις εναλλακτικές ως προς το Brexit, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Δευτέρα.

Comments
To Top