Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο σιιτική πόλη στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, βόρεια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Το πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μααϊσράχ στην επαρχία Κεσερουάν προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα», επεσήμανε το υπουργείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε ότι «ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στο χωριό Μααϊσράχ».

Οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. «Ένα σπίτι και ένα καφέ» καταστράφηκαν, είπε μία κάτοικος του χωριού σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι «δύο ρουκέτες έπεσαν στη Μααϊσράχ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά)», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι πλήττονται στόχοι της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 βλημάτων με προέλευση τον Λίβανο.

«Αναχαιτίστηκαν πολλά βλήματα. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει βλήματα εναντίον περιοχών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων», εξήγησε.

Ανησυχία από το χτύπημα

Η επίθεση στη Μαϊσάρα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 μιλίων από την μπλε γραμμή που έχει χαράξει ο ΟΗΕ για να διαχωρίσει το Ισραήλ και τον Λίβανο, προκάλεσε ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Guardian πολλοί θεωρούν τα βουνά βόρεια της Βηρυτού ως πιθανό καταφύγιο σε περίπτωση πλήρους κλίμακας πολέμου με το Ισραήλ, κάτι που έγινε στον πολέμου του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν η περιοχή είχε μείνει σχετικά ανέγγιχτη.

Το βράδυ της Τρίτης, μια αεροπορική επίθεση στη Τζιέχ, περίπου 10 μίλια νότια της Βηρυτού, έγινε αντιληπτή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και τις γύρω ορεινές περιοχές. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ανώτατο στέλεχος της Παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, αν και η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.

Από το Σαββατοκύριακο, η εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο έχει επαναπροσδιορίσει ποιες περιοχές της χώρας θεωρούνται «ασφαλείς» από τις μάχες, καθώς οι επιθέσεις πλήττουν επανειλημμένα την Βηρυτό και τις περιοχές στα νότια της πόλης.

Μελόνι: Ζητάμε από το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την παρέμβασή της στις εργασίες της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

«Επαναλαμβάνουμε ότι το Κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται από έξωθεν επιθέσεις, όπως την φοβερή εκείνη της 7ης του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά συγχρόνως ζητάμε από το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό που, σε μεγάλη βαθμό, είναι επίσης θύμα της Χαμάς και των καταστρεπτικών επιλογών της», τόνισε η Μελόνι.

«Με την ίδια λογική υποστηρίζουμε φυσικά το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει ένα δικό του κράτος. Για να μπορέσει όμως αυτό να γίνει πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να το αναθέσουν σε μια ηγεσία η οποία να εμπνέεται από τον διάλογο, απ’ την σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και από την αυτονομία», συμπλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, αναφέρθηκε στις Συμφωνίες του Αβραάμ ως «υπόδειγμα επωφελούς συνεργασίας και συνύπαρξης, στην βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης» και επανέλαβε ότι άμεση προτεραιότητα για τις προσπάθειες όλων παραμένει η κατάπαυση του πυρός και η άμεση απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.