Ελλάδα

Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώθηκαν 4 χωριά στο Δίστομο

βοιωτία

Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώθηκαν 4 χωριά στο Δίστομο

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Βοιωτία. Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και οι ισχυροί άνεμοι πολύ γρήγορα οδήγησαν τη φωτιά να αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά το γεγονός ότι το μέτωπό της φωτιάς ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα «εκτός από τους δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά 4 οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγκαλέγκα «ακόμη και τώρα η ένταση των ανέμων είναι ιδιαίτερα ισχυρή και δεν επιτρέπει ουσιαστική παρέμβαση στις επίγειες δυνάμεις».

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Λίγο νωρίτερα σε ανάρτηση του στα social media ο δήμαρχος της Θήβας κ. Γιώργος Αναστασίου υπογράμμισε ότι «Η νύχτα είναι δύσκολη» καθώς όπως ο ίδιος επιμένει «η φωτιά εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη». Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε κοντά στον οικισμό Πρόδρομος – όπου ένας ηλικιωμένος βοσκός (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του – και επεκτάθηκε στη συνέχεια φτάνοντας μέχρι την τουριστική περιοχή Σαράντι της Βοιωτίας, που έχει εκκενωθεί.

Στην περιοχή Σαράντι μάλιστα δύο σπίτια κάηκαν. Ένας χειριστής που άνοιγε αντιπυρικές ζώνες  με το σκαπτικό μηχάνημα τραυματίστηκε, καθώς η μπουλντόζα αναποδογύρισε.

Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τον παρέλαβε ασθενοφόρο και το θετικό είναι ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ανησυχητική. Υπάρχουν, πάντως, ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

To Top