Για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τα μέσα καλοκαιριού του 2025, παρατείνει η Ελλάδα τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) τύπου MQ-9 Reaper στη Λάρισα, και ειδικότερα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Τα αεροσκάφη αυτά, που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχουν ήδη αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση της Λάρισας για ένα σημαντικό διάστημα, με την παρουσία τους να είναι σταθερή και αδιάλειπτη τα τελευταία δύο χρόνια.
Μάλιστα όπως τονίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η απόφαση για την παράταση της συμφωνίας αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χρήση της βάσης της Λάρισας για στρατιωτικές επιχειρήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Η γεωστρατηγική θέση της, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κρίσιμες περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, καθιστά την αεροπορική βάση ένα κομβικό σημείο για τις επιχειρήσεις των MQ-9 Reaper, τα οποία διαθέτουν εμβέλεια περίπου 1.850 χιλιομέτρων.
Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η παράταση αυτής της συμφωνίας έρχεται ως μια αναμενόμενη κίνηση, δεδομένων των υφιστάμενων εντάσεων και της συνεχιζόμενης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η αυξημένη ένταση σε θαλάσσιες ζώνες όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα, έχουν καταστήσει την συλλογή πληροφοριών μέσω επιτήρησης από αέρος πιο κρίσιμη από ποτέ. Τα MQ-9 Reaper, με την ικανότητά τους να παραμένουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να εκτελούν αποστολές σε απομακρυσμένες περιοχές, παίζουν κομβικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Η βάση της Λάρισας φιλοξενεί μέχρι και τέσσερα UAV αυτού του τύπου, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Οι αποστολές των MQ-9 Reaper δεν περιορίζονται όμως μόνο στην επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα, καλύπτοντας περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον σχετικά με την πιθανότητα εκμίσθωσης ή ακόμα και απόκτησης κάποιων από αυτά τα MQ-9 Reaper από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, μετά από προσεκτική εξέταση, αυτά τα σχέδια δεν προχώρησαν. Οι ελληνικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόστος απόκτησης και συντήρησής τους, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα στρατηγικά τους χαρακτηριστικά, δεν ανταποκρινόταν στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει σε άλλες, πιο οικονομικές και αποδοτικές λύσεις στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως τα ισραηλινά HERON, τα οποία κρίθηκαν καταλληλότερα για τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.