Οικονομία

Γιατί δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα ο οίκος Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΑ1 της Ελλάδας και παρέμεινε έτσι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch) που διατηρεί τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Και μάλιστα κατά ένα «σκαλί». Ετσι, ανανεώνει το ραντεβού του για την επόμενη αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Moody’s περιμένει να δει από τη χώρα μας τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μαζί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων – ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης – και την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση του ενεργητικού των τραπεζών.

Για το 2024, ο Moody’s προβλέπει μια μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4% και στο 2,3% για το 2025, με βασικό μοχλό την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές. Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2%, προβλέπει πως το δημόσιο έλλειμμα θα διατηρηθεί στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2%. Τέλος, ο Moody’s εκτιμά ότι ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω και θα φτάσει το 148% στα τέλη του 2025.

Μεταρρυθμίσεις

Στην αιτιολογική έκθεση, ο Moody’s χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της ελληνικής οικονομίας χάρη σε μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και την κυβέρνηση, σε ενίσχυση των επενδύσεων και στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Ο οίκος κρίνει θετικά μια σειρά από αλλαγές όπως η μείωση του χρέους από 172,6% το 2022 σε 161% το 2023, η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών από 10,3% το 2022 σε 6,4% του ΑΕΠ το 2023, αλλά και η πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από 2,4% το 2022.

Ωστόσο, ο Moody’s τονίζει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός, παρά την ευνοϊκή δομή του χρέους και τη σημαντική ρευστότητα που υπάρχει στα κρατικά ταμεία. Επισημαίνει εξάλλου ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ σημείωσε επιβράδυνση το 2023 και διαμορφώθηκε στο 2% μετά το άλμα 5,6% που σημειώθηκε το 2022.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας από τα κόκκινα δάνεια, το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωτερικές κρίσεις λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Εξάλλου, επισημαίνονται οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τις τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

To Top