Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να αντικαταστήσει τον επί μακρόν σύμμαχό του Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας. Ο 68χρονος κατέχει τον συγκεκριμένο ρόλο από το 2012 και πρόκειται να διοριστεί γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ανέφεραν ότι ο Σοϊγκού θα αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ.

Ο Σοϊγκού έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ο Πούτιν επιθυμεί ο Σόιγκου να αντικαταστήσει τον Νικολάι Πατρούσεφ στο πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η νέα θέση του Πατρούσεφ, σημειώνει το BBC.

Ο Σοϊγκού έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συχνά παίρνει μαζί του σε ταξίδια για ψάρεμα στην πατρίδα του, τη Σιβηρία. Του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της άμυνας παρά το γεγονός ότι δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, γεγονός που εξόργισε ορισμένα ανώτατα στελέχη.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο Σοϊγκού έγινε γνωστός ως επικεφαλής του υπουργείου εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης καταστροφών τη δεκαετία του 1990.

Το 2023, ο Σοϊγκού ενεπλάκη σε μια δημόσια διαμάχη με τον επικεφαλής των μισθοφόρων του Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου από τη Ρωσία. Ο Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε μιας βραχύβιας ανταρσίας κατά της Μόσχας, κατηγόρησε τον Σοϊγκού ότι είναι «βρωμιάρης» και «ηλικιωμένος κλόουν» σε ηχητικά μηνύματα που έγιναν viral.

Ο αρχηγός των μισθοφόρων πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ πετούσε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2023. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι το ίδιο είχε κάποια ευθύνη.

Ποιος είναι ο Μπελούσοφ

Ο Μπελούσοφ είναι οικονομολόγος με μικρή στρατιωτική εμπειρία και θα αποτελέσει έκπληξη για ορισμένους, σημειώνει το BBC. Αλλά κατά την άποψη άλλων αναλυτών, η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να συνδέσει τη ρωσική οικονομία στενότερα με την πολεμική προσπάθεια.

Ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόσενμπεργκ, δήλωσε ότι η αντικατάσταση του Σοϊγκού δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η θέση του είχε αποδυναμωθεί και εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν συζητήσεις ότι θα μπορούσε να τη χάσει. Η εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία μαστίζεται από στρατιωτικές αποτυχίες και μεγάλες απώλειες σε άνδρες και υλικό.

Η τοποθέτηση ενός οικονομολόγου ως υπουργού Άμυνας αντανακλά τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του Κρεμλίνου, λέει ο Ρόσενμπεργκ. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική βάση τώρα, οπότε είναι ζωτικής σημασίας το υπουργείο Άμυνας να έχει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται ο ανεξάρτητος ρωσικός ιστότοπος The Bell, ο Μπελούσοφ θεωρείται «σκληρός υπερασπιστής του κράτους, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς».

Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, βρίσκεται κοντά στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Λέγεται ότι είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών -όπως και ο πρόεδρος Πούτιν- ο οποίος ασχολήθηκε με το καράτε και το ρωσικό άθλημα μάχης sambo στα νιάτα του.

Πριν γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός, εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως βοηθός του Πούτιν.