Κόσμος

Γιατί το Ισραήλ «στραγγαλίζει» τη Γάζα με αποκλεισμό ακόμη μια φορά – Νέα στρατηγική ή «σχέδιο από τ…

AP23282423148322

Γιατί το Ισραήλ «στραγγαλίζει» τη Γάζα με αποκλεισμό ακόμη μια φορά – Νέα στρατηγική ή «σχέδιο από τα παλιά»

Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θέλει να «στραγγαλίσει» τον παλαιστινιακό θύλακα κόβοντας το νερό και άλλες παροχές, όπως το ρεύμα, με αρκετούς να διερωτούνται αν πρόκειται για νέα στρατηγική ή παλιό δοκιμασμένο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η Λωρίδα βρίσκεται σε εμπάργκο από αέρα, ξηρά και θάλασσα για πάνω από μια δεκαετία, με το Ισραήλ να ελέγχει εξονυχιστικά την βοήθεια που φτάνει από το εξωτερικό και προέρχεται κυρίως από τον ΟΗΕ και χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ.

Ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Michael Clarke, ανέλυσε την νέα κατάσταση που ανακύπτει και με βάση την άποψη του, το Ισραήλ φέρεται να επιχειρεί μέσω του «στραγγαλισμού» να απελευθερώσει τους ομήρους που πήρε η Χαμάς, αφού μπορεί να τους «ανταλλάξει» με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Γάζα κρατιέται ζωντανή εδώ και χρόνια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και από κράτη όπως το Κατάρ, που στέλνουν χρήματα σε ανθρωπιστικά έργα και μόνο. Λοιπόν, είναι τα χρήματά τους, που κρατούν τη Γάζα ζωντανή. Εννοώ ότι η Γάζα δεν είναι βιώσιμη από καμία άλλη άποψη εκτός από την ξένη βοήθεια. Άρα αν απομονωθεί εντελώς, θα προκληθεί τεράστια δυστυχία», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που υποπτεύομαι ότι συμβαίνει, είναι ότι οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα πιέσουν για να βγάλουν τους ομήρους τους έξω», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Πολύ οργανωμένο το σχέδιο της Χαμάς»

Επίσης, ο Michael Clarke σχολίασε στο Sky News και την επίθεση της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα κομμάτι στρατηγικής έκπληξης που είχε εξαιρετική επιτυχία».

«Ακόμα λαμβάνουμε λεπτομέρειες, αλλά η επίθεση περιελάμβανε τη συντριβή του συστήματος αεράμυνας Iron Dome που διαθέτει το Ισραήλ. Είναι ένα πολύ καλό σύστημα, αλλά μπορεί να κατακλυστεί με τεράστιους αριθμούς πυραύλων. Και στη συνέχεια η Χαμάς επιτέθηκε κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ και άφησε τυφλό το Ισραήλ, από άποψη πληροφοριών. Έτσι, είχε αρκετό χρόνο για να ανοίξει πολλές τρύπες στον φράχτη και να περάσουν μαχητές για να πάνε σε συγκεκριμένους στόχους», είπε ο αναλυτής.

Επιπλέον, τόνισε για την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση πως «ήξεραν πού πήγαιναν. Και αυτή η επίθεση στο φεστιβάλ Supernova που γινόταν όλη τη νύχτα δεν ήταν τυχαία. Ήξεραν ποιος θα ήταν εκεί και απέκλεισαν δρόμους γύρω από την τοποθεσία, οπότε οι Ισραηλινοί που προσπάθησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους, συνάντησαν οδοφράγματα και κατέληξαν αμέσως όμηροι».

«Η επίθεση ήταν πολύ καλά οργανωμένη, πολύ καλά σχεδιασμένη. Δεν θα μπορούσαν να την σχεδιάσουν σύντομα, χρειάζονταν μήνες προετοιμασίας με πολύ εξοπλισμό και πολλή ευφυΐα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

To Top