Οικονομία

Γιατί ζητούν χρήματα πίσω από τους συνταξιούχους;

Την επιστροφή των αυξήσεων που δόθηκαν κατά λάθος πέρυσι σε 572.000 συνταξιούχους θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα, όταν την ίδια ώρα έρχεται την άνοιξη νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών λόγω του επανυπολογισμού χιλιάδων συντάξεων.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν στον ΕΦΚΑ έδωσαν (από λάθος) διπλή αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους (αφορά μόνο έναν μήνα). Αντί να τους χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που θεσμοθετήθηκε από την αρχή του έτους 2023, τη διπλασίασαν, ξεπερνώντας το 15%. Το «λάθος» αυτό το καρπώθηκαν συνταξιούχοι και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν! Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 έως 50 ευρώ. Για τον τρόπο επιστροφής της λανθασμένης αύξησης θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ αυτή την εβδομάδα. Ηδη οι συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με προσωποποιημένο μήνυμα, ενώ οι επιστροφές θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες κρατήσεις από τις κύριες συντάξεις.

Επανυπολογισμός

Παράλληλα αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά 52 μηνών (Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2024), αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης, θα λάβουν την άνοιξη περίπου 20.000 συνταξιούχοι λόγω επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατηγορία συνταξιούχων που δεν είχαν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης απαριθμεί συνταξιοδοτηθέντες από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία. Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα:

  • όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης,
  • συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και του νόμου Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων,
  • συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση,
  • συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Περιπτώσεις Τα λάθη που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι τα παρακάτω:

  • Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
  • Ανταποδοτικότητα. Δεν υπολογίστηκε σωστά η ανταποδοτικότητα! Υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο 32% στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης, είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ. Κι όμως, ο υπολογισμός έγινε με 20%.
  • Βαρέα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να τονιστεί ότι το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφαλίστρου. Επανυπολογίστηκαν συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα.
  • Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας. Εχουν εντοπιστεί συντάξεις στις οποίες δεν επανυπολογίστηκαν όλες οι ειδικές περιπτώσεις με το πρόσθετο ασφάλιστρο. Οπως τονίζουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα.
  • To Top