Ελλάδα

Γκάγκα: Τρομάζουμε, το σύστημα υγείας πιέζεται – Οι μονάδες έχουν γεμίσει

«Απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες»

Στη μάχη που δίνουν με τον κορονοϊό οι γιατροί στα νοσοκομεία εστίασε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (22/9) η λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» τονίζοντας πως αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω της φονικής πανδημίας.

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» επεσήμανε μιλώντας στο Mega.

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση».

«Το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε.

Αναφερόμενη στο εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς.

«Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού» διευκρίνισε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. «Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς» τόνισε.

«Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη. Εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα» εξήγησε.

Comments
To Top