Κόσμος

Γκουτέρες για Ναργκίς Μοχαμαντί: «Ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαι…

Narges Mohammadi

Γκουτέρες για Ναργκίς Μοχαμαντί: «Ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους»

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που δόθηκε σήμερα στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είναι φυλακισμένη, αποτελεί έναν «φόρο τιμής σε όλες αυτές τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με κίνδυνο την ελευθερία τους, την υγεία τους, την ίδια τη ζωή τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το βραβείο αυτό «είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών αντιμετωπίζουν σημαντική υποχώρηση, ακόμη και μέσω της δίωξης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν και αλλού», δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει το «θάρρος» της Νομπελίστριας Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Οι ΗΠΑ εξήραν σήμερα το «θάρρος» της Ιρανής ακτιβίστριας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τεχεράνη να την απελευθερώσει «αμέσως».

«Το βραβείο αυτό είναι η αναγνώριση ότι, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι κρατούμενη αδίκως στη φυλακή Εβίν, ο κόσμος ακούει συνεχώς τη φωνή της Ναργκίς Μοχαμαντί που απευθύνει έκκληση για ελευθερία και ισότητα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι μια ηρωίδα για τόσους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν και ανά τον κόσμο. Σήμερα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει με μια φωνή το θάρρος της», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν ‘Αμπραμ Πάλεϊ σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ.

Το Παρίσι χαιρετίζει μια «πολύ δυνατή επιλογή»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα μια «πολύ δυνατή επιλογή» μετά τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης της Ιρανής Μοχαμαντί.

«Η Γαλλία χαιρετίζει την πολύ δυνατή επιλογή υπέρ μιας μαχήτριας της ελευθερίας», δήλωσε ο Μακρόν στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στη Γρανάδα της νότιας Ισπανίας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή της, καθώς η Ναργκίς Μοχαμαντί συνεχίζει να είναι φυλακισμένη στο Ιράν», στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Ιρανών πολιτών, γυναικών και ανδρών, και κυρίως να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω του φύλου σε κάθε μορφή της», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας το «τεράστιο σθένος» της Μοχαμαντί, η εκπρόσωπος υπενθύμισε τέλος ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είχαν επαινέσει τη δέσμευσή της απονέμοντάς της το 2012 το Γαλλογερμανικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

To Top