Οικονομία

Global Economy

1697548809 Snea default

Συρρίκνωση βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, δείχνοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα που καταγράφονται στη μεταποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με κύριο οδηγό τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα ενδιάμεσα αγαθά, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Η Γερμανία πιθανότατα έκλεισε το 2023 με την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία, καθώς οι αναλυτές περιμένουν δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση της παραγωγής το δ’ τρίμηνο.

Ιταλία: Προς ιδιωτικοποίηση η Ilva

Η κυβέρνηση της Ιταλίας προχωρά να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας μετά από σύγκρουση για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της τελευταίας με τον σημερινό μεγαλομέτοχο ArcelorMittal. Η Ρώμη συμφώνησε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Acciaierie d’Italia – γνωστή και ως Ilva – στο 66% από 38% με την εισφορά 320 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Η εισφορά κεφαλαίου και οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την εταιρεία θα ληφθούν μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia Spa.

Μεταβολές στην αγορά δημόσιων εγγραφών

Η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών έκλεισε το 2023 με 1.298 συναλλαγές, που συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια 123,2 δισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ με τίτλο Global IPO Trends. Οπως αναφέρεται, η αγορά δημόσιων εγγραφών το περασμένο έτος γνώρισε σημαντικές μεταβολές και αντίρροπες τάσεις, με τη βελτίωση του κλίματος στις δυτικές οικονομίες να αντισταθμίζεται από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

Κοντά σε deal με Juniper η Hewlett Packard

Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Juniper Networks βρίσκεται η Hewlett Packard Enterprise, σε μια συμφωνία που αποτιμά τον κατασκευαστή εργαλείων δικτύου σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της «Wall Street Journal», η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

To Top