Τεχνολογία

Γουρούνια παίζουν βιντεοπαιγνίδια με τη μουσούδα τους

Γουρούνια παίζουν βιντεοπαιγνίδια με τη μουσούδα τους

Τα γουρούνια είναι ζώα τα οποία χαρακτηρίζονται από την εξυπνάδα τους. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι λίγο περισσότερο οξυδερκή σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, έμαθαν σε τέσσερις χοίρους να παίζουν με τη μουσούδα τους παιχνίδια σε οθόνη υπολογιστή.

Τα τέσσερα ζώα, με τα ονόματα Άμλετ, Ομελέτα, Έμπονι και Άιβορι, εκπαιδεύθηκαν να χρησιμοποιούν ένα χειριστήριο για να κατευθύνουν τον κέρσορα στην οθόνη και να τον μετακινούν μέχρι να προσκρούσει σε έναν εικονικό τοίχο. Κάθε φορά που το κατάφερναν, έπαιρναν τροφή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας Frontiers in Psychology, σύμφωνα με το BBC, τον Guardian και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι αποτελεί «καθόλου μικρό επίτευγμα» πως οι χοίροι κατανόησαν τη σχέση ανάμεσα στο χειριστήριο και στο βιντεοπαιχνίδι.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τις προσπάθειες των χοίρων σκόπιμες και εστιασμένες, παρά τυχαίες. Μάλιστα, τα ζώα μάλλον το ευχαριστήθηκαν, αφού συνέχισαν να παίζουν ακόμη και αφού είχε τελειώσει πια η τροφή που έπαιρναν ως ανταμοιβή για τις προσπάθειες τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε ζώο είχε διαφορετική επίδοση στο παιχνίδι.

Στο παρελθόν, σε άλλα πειράματα, οι χοίροι είχαν δώσει σαφείς ενδείξεις της εξυπνάδας τους, όπως να μαθαίνουν εντολές του τύπου «κάτσε». Βέβαια, τα γουρούνια δεν έχουν τις ικανότητες πιο εξελιγμένων ζώων, όπως οι χιμπατζήδες, που τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα στα βιντεοπαιχνίδια, χάρη και στα χέρια που διαθέτουν. Σε μελλοντικά πειράματα με χοίρους θα χρησιμοποιηθούν οθόνες αφής αντί για χειριστήρια.

Comments
To Top