Με το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ουσιαστικά ο επίσημος διάλογος για το περιεχόμενο που θα λάβει η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε όλο και περισσότεροι σπουδαστές να παραμένουν στη θάλασσα και μετά την αποφοίτησή τους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣΝΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, καθορίστηκε ο αριθμός των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) να είναι 1.851 (921 πλοίαρχοι, 930 μηχανικοί). O αριθμός των θέσεων για το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 είναι σημαντικά υψηλότερος του περσινού έτους, κατά το οποίο εισήχθησαν στις ΑΕΝ 780 πλοίαρχοι και 442 μηχανικοί, συνολικά 1.222 σπουδαστές.
Ωστόσο κάθε χρονιά ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών διακόπτει τις σπουδές του και αποχωρεί από τις σχολές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες στελέχωσης των υπό ελληνική σημαία πλοίων. Παράλληλα σημαντικό κενό καταγράφεται κυρίως στην ακτοπλοΐα και στα κατώτερα πληρώματα και για τον λόγο αυτό η αναβάθμιση των ΑΕΝ συνδέεται ευρύτερα και με την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Οπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ναυτιλιακοί παράγοντες, το κρίσιμο θέμα είναι αφενός η αναβάθμιση των σπουδών στις ΑΕΝ που σημαίνει βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, των βιβλίων, των κτιρίων κ.λπ., αφετέρου η προσέλκυση νέων που θέλουν να παραμείνουν στη θάλασσα και να απασχοληθούν στα πλοία. Δεν μπορεί η εισαγωγή στις ΑΕΝ να λειτουργεί μόνο ως «δίοδος» για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία εκτός της θάλασσας γιατί έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα της στελέχωσης των υπό ελληνική σημαία πλοίων και συνακόλουθα της ενδυνάμωσης του ελληνικού νηολογίου, σημειώνουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, θα πρέπει να εξεταστεί και η «ανωτατοποίηση» των ΑΕΝ.
Η μελέτη
Η μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου που είχε αποστείλει στους φορείς ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και στηρίζεται από την εφοπλιστική κοινότητα, με την πρότασή της συνδυάζει την «ανωτατοποίηση» των ΑΕΝ με την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων ναυτικών στο πλοίο. Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη προτείνει:
¢ Οι κάτοχοι διπλώματος πλοιάρχου Β’ και Γ’ και μηχανικού Β’ και Γ’ να κατατάσσονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ).
¢ Οι κάτοχοι διπλώματος πλοιάρχου Α’ και μηχανικού Α’ που διαθέτουν όλες τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες να κατατάσσονται στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Το επίπεδο 6 (Bachelor Degree) αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίου, πτυχιούχους πρώην ΤΕΙ και πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, τονίζει η μελέτη, για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ναυτικών σπουδών αποτελεί η εξασφάλιση επαρκούς και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Αντιδράσεις
Ωστόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όπως έδειξε και με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Μανώλη Τσικαλάκη στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης με θέμα «Διαβούλευση αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», δεν κάνει «σε καμία περίπτωση αποδεκτή» την έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου και τις οποιεσδήποτε «προκάτ λύσεις», όπως τις χαρακτηρίζει, που γίνονται ερήμην της ΠΝΟ.
Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και την ένταξη των πτυχίων των αποφοίτων των ΑΕΝ, που εισέρχονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της ναυτιλίας και στην αλματώδη ανάπτυξη των πλοίων. Ζήτησε δε τη σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης εκ μέρους του υπουργείου, η οποία και θα αποτελέσει βάση συζήτησης στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι με τον διάλογο θα βρεθούν εκείνες οι λύσεις και πιστεύει ότι «με ένα εποικοδομητικό πνεύμα θα λύσουμε το πρόβλημα της αναβάθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, έχοντας όμως υπόψη ότι η ναυτιλία είναι μια παγκοσμιοποιημένη αγορά που χρειάζεται ανοικτό πνεύμα από όλους».