Για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται στρατηγικός εταίρος στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, ένας ειλικρινής «συνομιλητής» , ένας σταθερός «συνοδοιπόρος» στον επιχειρηματικό στίβο.
Οι δύο χώρες, έχοντας καλλιεργήσει επί σειρά ετών τις μεταξύ τους σχέσεις στη βάση της ανταποδοτικότητας και της εξασφάλισης της μεγαλύτερης δυνατής διμερούς υπεραξίας, προσβλέπουν σε μια ακόμη πιο στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία.
Η γερμανική οικονομία στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα. Τη στήριξε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, διατηρώντας ενεργά τα επενδυμένα της κεφάλαια, όπως και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, με την επιχειρηματική της κοινότητα να κρατά αλώβητη τη θέση της στην εγχώρια οικονομία.
Σήμερα στην Ελλάδα εδρεύουν πάνω από 150 συνδεόμενες γερμανικές επιχειρήσεις. Η Γερμανία αποτελεί την πρώτη πηγή προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων με καθαρές εισροές άμεσων επενδύσεων 7,7 δισ. ευρώ και σήμερα αναζητά νέα πεδία τοποθέτησης αναπτυξιακών πόρων σε τομείς όπως η «πράσινη» ενέργεια, η ανακύκλωση αποβλήτων, η ιδιωτική ασφάλιση, η οργανωμένη λιανική, το real estate, οι υποδομές, ο τουρισμός, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, το R&D, οι νέες τεχνολογίες και η αγροδιατροφή.
Παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένες στην ελληνική αγορά, οι γερμανικές εταιρείες επιμένουν στο να διερευνούν νέες συμπράξεις με Έλληνες επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι η υλοποίηση μεγάλων – εμβληματικών έργων θα δώσουν ισχυρότερη ώθηση στην οικονομία και σημαντικά οφέλη στις ίδιες.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κι η «οικογένεια» των περίπου 900 εταιρειών – μελών του, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε Γερμανούς επενδυτές, προκειμένου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες συνέργειες και να αναδείξουν νέες κοινές επενδυτικές δράσεις.
Η ΔΕΘ, μια διεθνής διοργάνωση με μακρά εμπειρία, λειτουργεί ως πολυσυλλεκτική πλατφόρμα επιχειρηματικών τάσεων, ιδεών και προτάσεων. Στη Θεσσαλονίκη, «πύλη εισόδου» της ΝΑ Ευρώπης, η 88η ΔΕΘ συνδράμει φέτος στην ένταση του επενδυτικού «βηματισμού» της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανοίγοντας ένα πρόσφορο διάλογο για την υλοποίηση των κοινών τους στόχων.
Με κεντρικό μήνυμα «δύο χώρες, ένα όραμα», το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, που φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, θα επιμείνει να στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά στην ελληνική οικονομία τη γερμανική, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω της τα δύσκολα, είναι πλέον σε θέση να δεσμευθεί για τη διαήρηση της αναπτυξιακής της «ρότας», σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, δημιουργούν τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, με την Ευρώπη να αναζητεί σταθερά πατήματα και τα κράτη – μέλη αυτής να καλούνται μέσα και από διακρατικές συμμαχίες να στηρίξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ελλάδα και Γερμανία επενδύοντας ανάλογα, εντείνουν τις μεταξύ τους συνέργειες στο πεδίο της οικονομίας, γνωρίζοντας ότι μόνο μέσα από κοινά μέτωπα μπορούν να δημιουργήσουν ανταποδοτικές υπεραξίες, ικανές να προσφέρουν γενικότερα στην Ευρώπη, στις εθνικές της οικονομίες και κοινωνίες.
Το συνεργατικό κλίμα και η αναζήτηση διεξόδων και ευκαιριών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που υποστηρίζει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αποτελούν τη μοναδική λύση για μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία.