Κόσμος

Η Αργεντινή ζητεί η Ουρουγουάη να διατηρήσει άθικτο αεροσκάφος το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην «Επ…

Argentina

Η Αργεντινή ζητεί η Ουρουγουάη να διατηρήσει άθικτο αεροσκάφος το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην «Επιχείρηση Κόνδωρ»

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής ζήτησε από τις αρχές της Ουρουγουάης να διατηρήσουν στην τρέχουσα κατάστασή του αεροσκάφος που εντοπίστηκε στην επικράτειά της και πιθανόν είχε χρησιμοποιηθεί για μυστικές μεταγωγές κρατουμένων στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ, τη συνεργασία ανάμεσα στις στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής για να εξαλείψουν αντιπάλους τους.

Το τζετ, δικινητήριο Hawker Siddeley HS-125, βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Μελίγια, στα προάστια της πρωτεύουσας Μοντεβίδεο, σύμφωνα με αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής που υπογράφτηκε τη 15η Ιουνίου από τον αργεντινό ομοσπονδιακό δικαστή Σεμπαστιάν Κασανέγιο.

Ο συγκεκριμένος δικαστικός, που έχει ερευνήσει εγκλήματα τα οποία συνδέονται με την Operación Cóndor, ζήτησε από τις αρχές της Ουρουγουάης να λάβουν μέτρα για τη «συντήρηση» του αεροσκάφους, προκειμένου «να παραμείνει στην τρέχουσα κατάστασή του», οπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μικρό αεροσκάφος ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο από Ουρουγουανό ηλικίας 46 ετών, τον Σεμπαστιάν Σαντάνα, καθώς έκανε έρευνα προκειμένου να γυρίσει ταινία για την εξαφάνιση πέντε αγωνιστών της αριστεράς στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη, που συνελήφθησαν το 1977 στην Παραγουάη κι εξαφανίστηκαν.

Με βάση αρχεία που ανακτήθηκαν στην Παραγουάη το 1992, οι πέντε κρατούμενοι –η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται– είχαν μεταχθεί στο Μπουένος Άιρες με αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής.

Ο κ. Σαντάνα αποκάλυψε πως βρήκε το αεροπλάνο, σε άσχημη κατάσταση, αλλά ακόμη σε ένα κομμάτι, χάρη στον λογαριασμό του ΠΝ της Αργεντινής στο Facebook και ιστολόγια ανθρώπων που έχουν πάθος με την αεροπορία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το αεριωθούμενο είχε χρησιμοποιηθεί για προσωπικούς σκοπούς από τον ναύαρχο Εμίλιο Μασέρα, μορφή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, μεταξύ του 1976 και του 1978, κι ολοκλήρωσε την υπηρεσία του ως αεροταξί στην Ουρουγουάη.

Η Φραντσέσκα Λέσα, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Βρετανία), ειδικευμένη στην Επιχείρηση Κόνδωρ, εξέφρασε ικανοποίηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

«Το αεροπλάνο αποτελεί υλικό ίχνος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και ο εντοπισμός του στην Ουρουγουάη μπορεί να συμβάλει να προχωρήσουν οι έρευνες σε εξέλιξη στην Αργεντινή, που προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει ποια ήταν η τύχη των θυμάτων τελικά», τόνισε.

Η επιχείρηση αυτή αποτελούσε συντονισμένο σχέδιο των στρατιωτικών δικτατοριών της Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της Βραζιλίας τα χρόνια του 1970 και του 1980 για την εξόντωση ανθρώπων της αριστεράς που αγωνίζονταν εναντίον των καθεστώτων τους. Οι ΗΠΑ, ενήμερες για την επιχείρηση αυτή, δεν είχαν αντίρρηση.

To Top