Ελλάδα

Η ΑΒ καλεί να κάνουμε “μία παύση για καλό” για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, αλλά και…

Homepage banner gala

Η ΑΒ καλεί να κάνουμε “μία παύση για καλό” για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, αλλά και την τσέπη μας

Πόσες φορές έχεις ανοίξει το ψυγείο και έχεις βρεις μαραμένα φρούτα και λαχανικά; Ή καθαρίζεις τα ντουλάπια και διαπιστώνεις ότι έχεις τρόφιμα που έχουν λήξει; Όλοι μας έχουμε την κακή συνήθεια να αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε με αποτέλεσμα να παραφορτώνουμε το καλάθι του supermarket με ποσότητες τροφίμων που δε θα προλάβουμε να καταναλώσουμε εγκαίρως.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει αυτή η συνήθεια στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου;

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, το κόστος της σπατάλης για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων. Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων σημαίνει πως πολύτιμοι φυσικοί πόροι πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Σημαίνει, επίσης, πως εκλύονται σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου χωρίς κανένα αντίκρισμα. Για παράδειγμα, αν πετάξουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε επίσης 15.500 λίτρα νερού που απαιτήθηκαν για την παραγωγή του και να εκλύσαμε χωρίς κανένα λόγο 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο για 1 κιλό κρέατος! 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών στα ελληνικά νοικοκυριά αφορά τα είδη διατροφής. Κάθε μερίδα φαγητού που πάει χαμένη προκαλεί άσκοπη επιβάρυνση των οικονομικών του νοικοκυριού.

Τρόφιμα στα σκουπίδια
Η ΑΒ καλεί να κάνουμε “μία παύση για καλό” για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, αλλά και... 3

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω στοιχεία, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς, η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά βρίσκεται και στην τέταρτη θέση όσον αφορά της επίδοση της (σύμφωνα με εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στους Έλληνες καταναλωτές. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.. 

Επιπλέον, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει και κοινωνικά οφέλη, αφού η καλύτερη διαχείριση της σπατάλης και η αύξηση δωρεών κοντόληκτων τροφίμων θα ωφελήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και οι ανάγκες είναι μεγάλες, αφού 1,4 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα, δηλαδή 12,9% του πληθυσμού, είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αλλάξουμε συνήθειες και σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε δίπλα μας την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η ΑΒ καλεί να κάνουμε “μία παύση για καλό“. Δηλαδή, πριν βάλουμε κάτι στο καλάθι να κάνουμε μία παύση και να σκεφτούμε αν πραγματικά θα καταναλώσουμε εγκαίρως το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουμε.

Υιοθετώντας αυτή τη συνήθεια μπορούμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε την προσπάθειά για μείωση της σπατάλης τροφίμων, ώστε να κερδίσει το περιβάλλον και η τσέπη μας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΑΒ είναι μία από τις πολλές που έχει αναλάβει η εταιρεία προκειμένου να βοηθήσει το καταναλωτικό κοινό να υιοθετήσει μια «πράσινη» συμπεριφορά με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. 

Σε αυτή την προσπάθεια, τον Σεπτέμβρη του 2019, δεσμεύτηκε να μειώσει το δικό αποτύπωμα της κατά 50% μέχρι το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΒ συνεργάζεται με το WWF Ελλάς, για μείωση σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

PartnershipRibbonAB WWF2021
Η ΑΒ καλεί να κάνουμε “μία παύση για καλό” για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, αλλά και... 4

Η μείωση σπατάλης τροφίμων κάνει καλό για το συνάνθρωπό μας, καλό για το περιβάλλον. Κάνε λοιπόν και εσύ μια Παύση για Καλό.

To Top