Οικονομία

Η Εφορία… μοιράζει χρήμα

1697548809 Snea default

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Εφορία, αντί να εισπράξει θα κάνει δώρο 100.000 ευρώ σε 12 υπερτυχερούς φορολογουμένους. Συνολικά θα μοιράσει 1,2 εκατ. ευρώ και το ποσό θα δοθεί με τη μεγάλη φορολοταρία που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Η χριστουγεννιάτικη σούπερ κλήρωση επιβραβεύει φορολογουμένους που κάνουν εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος ενώ λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία φορολοταρία του έτους η οποία μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ σε 556 τυχερούς φορολογουμένους.

Το χρηματικό έπαθλο των 100.000 που θα λάβουν οι 12 φορολογούμενοι είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Οι υπερτυχεροί  θα ειδοποιηθούν αμέσως με μήνυμα στη θυρίδα τους στο myAADE και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε νέες αγορές η ΔΕΗ

Το πράσινο φως άναψε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την είσοδο του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες πέραν εκείνων της ενέργειας.

Οι μέτοχοι ενέκριναν τις τροποποιήσεις του καταστατικού της εισηγμένης ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο ώστε να μετατραπεί η ΔΕΗ «από μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μίαν εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται, αμέσως ή εμμέσως, σε πολλές επιμέρους Αγορές, πέραν αυτής της ενέργειας», σύμφωνα και με το κείμενο της απόφασης που ενέκρινε η ΕΓΣ των μετόχων.

Με τις αλλαγές σε σειρά παραγράφων και άρθρων του καταστατικού της ΔΕΗ έρχονται να ενσωματωθούν οι εξαγορές από τον ενεργειακό όμιλο της αλυσίδας λιανικού εμπορίου Dixons (Κωτσόβολος) και της ENEL στη Ρουμανία. Με το νέο καταστατικό η ΔΕΗ θα μπορεί να εισέρχεται σε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστική η νέα αναφορά του καταστατικού της εταιρείας σχετικά με το σκοπό της ΔΕΗ: «Σκοπός της ΔΕΗ είναι η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Με πιο απλά λόγια διευρύνεται το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της.

Μικροπιστώσεις εξετάζει το ΕΒΕΑ

Το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής που θα παρέχει μικροπιστώσεις εξετάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από τη νέα χρονιά βασικός στόχος είναι η δημιουργία μιας δομής μικροπιστώσεων. Τα δάνεια θα αφορούν ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και ήδη, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με μία τράπεζα.

Κατάρτιση και 1.000 ευρώ

Από σήμερα 15 Δεκεμβρίου, θα μπορούν οι 50.000 άνεργοι που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Ωφελούμενων του Β’ κύκλου της δράσης «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα», να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των εγκεκριμένων προγραμμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση voucher.gov.gr.

Τα προγράμματα θα εμφανίζονται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.), καθώς και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

77 ντιλ σε 10 μήνες

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα αυξήθηκε από €4,1 δισ. το 2020, σε €10,4 δισ. το 2022, ενώ κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2023 πραγματοποιήθηκαν 77 συναλλαγές με αξιοσημείωτη αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών και συμμετοχή στρατηγικών παικτών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Εμίρης, γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, στη διάρκεια συνδιάσκεψης στο παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 50% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

To Top