Τις 100 φαίνεται πως φτάνουν οι συλλήψεις σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλείται o Guardian, από την επιδρομή της αστυνομίας ενάντια στην ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητών του UCLA υπέρ της Παλαιστίνης.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καλιφόρνια μίλησε για δεκάδες συλλήψεις, ενώ ο Λουίς Κιντέρ της KCAL – TV μίλησε για περισσότερους από 100 φοιτητές που συνελήφθησαν καθώς η αστυνομία «καθάρισε» τον χώρο του πανεπιστημίου από τις σκηνές κατά τη διάρκεια της επέμβασής της που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης (τοπική ώρα).

Οι διαδηλωτές φοιτητές, απαιτούσαν από το πανεπιστήμιο να κόψει οποιαδήποτε σχέση με ισραηλινές εταιρείες καταδικάζοντας «τη γενοκτονία στη Γάζα».

Μπάιντεν: «Η ακύρωση μαθημάτων δεν είναι ειρηνική διαδήλωση»

Αμέσως μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε στις πρώτες του δηλώσεις για τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: «Δεν είμαστε αυταρχικό έθνος, που κάνει τους ανθρώπους του να σιωπούν ή καταπνίγουμε τη διαφωνία. Για την ακρίβεια οι ειρηνικοί διαδηλωτές είναι η καλύτερη παράδοση όμως δεν είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους, η τάξη πρέπει να επικρατήσει. Ο Αμερικανικός λαός πληγώθηκε.

Οι βίαιες διαδηλώσεις δεν προστατεύονται. Οι ειρηνικές, ναι. Το να καταστρέφεις περιουσίες δεν είναι ειρηνική διαδήλωση. Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο τζαμιών, το κλείσιμο campuses, η ακύρωση μαθημάτων και αποφοιτήσεων. Τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαδήλωση».

Τι συμβαίνει στα αμερικανικά Πανεπιστήμια

Η κατάσταση στα αμερικανικά Πανεπιστήμια, θυμίζει πλέον έντονα την αντίστοιχη της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, όταν το φοιτητικό κίνημα της χώρας ύψωνε το ανάστημά του απέναντι στις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η διαδήλωση στο UCLA και η διάλυσή της από την αστυνομία, δεν ήταν φυσικά η μοναδική.

Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.600 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τη «Washington Post».

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, με επιστολή, την Τρίτη να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου, ενώ περισσότερες από 2.000 διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στη Νέα Υόρκη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αυτό είναι το κίνημα ριζοσπαστικοποίησης των νέων», ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, γνωστοποιώντας ότι συνελήφθησαν σχεδόν 300 άτομα από τα δύο πανεπιστήμια (Κολούμπια και City College), μετά την παρέμβαση της αστυνομίας που έγινε έπειτα από αίτημα των πρυτανικών αρχών.

Πανεπιστήμιο Yale: Η αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση 200 ατόμων, συλλαμβάνοντας 4 εξ αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ιδρύματος.

Πανεπιστήμιο του Portlant: Η αστυνομία διαλύει οδοφράγματα εντός του campus με σκοπό να φτάσει και να διαλύσει τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εκεί.

Πανεπιστήμιο Stony Brook: 29 μαθητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου συνελήφθησαν σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Πανεπιστήμιο του Wisconsin: Η αστυνομία Μάντισον κλήθηκε για να εκδιώξει διαδηλωτές και προχώρησε σε 34 συλλήψεις, 4 εκ των οποίων κατέληξαν σε κρατητήρια.

Πανεπιστήμιο του Τέξας: Η αστυνομία συνέλαβε 17 φοιτητές και διέλυσε τον καταυλισμό.

Πανεπιστήμιο του Vermont: Σύμφωνα με την Washington Post, συμφώνησε με τους διαδηλωτές να δώσει λίστα με τις επενδύσεις του.  

Πανεπιστήμιο Northwestern: Συμφώνησε στη δημιουργία νέας συμβουλευτικής επιτροπής σε αντάλλαγμα για τη μετακίνηση των σκηνών.

Πανεπιστήμιο Brown: Οι φοιτητές συμφώνησαν να διαλύσουν τον καταυλισμό που είχαν στήσει σε αντάλλαγμα να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου για την απόσυρση κεφαλαίων από εταιρείες που χρηματοδοτούν τον ισραηλινό στρατό.