Ελλάδα

Η Havaianas και η ΜΚΟ Gerando Falcões ενώνονται για να αναδείξουν τον δυναμισμό που έχουν οι φαβέλες…

Η Havaianas και η ΜΚΟ Gerando Falcões ενώνονται για να αναδείξουν τον δυναμισμό που έχουν οι φαβέλες σε όλο τον κόσμο

Η Havaianas, που βρίσκεται μέσα στα σπίτια εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, κατανοεί τη σημασία της σύνδεσης ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα που σκοπό έχει να οδηγήσει σε μία πιο δημοκρατική πορεία, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Gerando Falcões, που αποτελεί ένα οικοσύστημα κοινωνικής ανάπτυξης το οποίο λειτουργεί ως δίκτυο στις φαβέλες, η Havaianas εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Favela Creations», με σκοπό να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τους καλλιτέχνες που προέρχονται από γειτονιές που πλήττονται από τη φτώχεια σε όλη τη Βραζιλία.

«Οι φαβέλες στη Βραζιλία θεωρούνται η γενέτειρα της καινοτομίας στον αθλητισμό, τις τέχνες, τη μουσική, τη γαστρονομία και την επιχειρηματικότητα. Η Havaianas μας παρέχει μια πλατφόρμα για να προβληθεί αυτή η καινοτομία και να δημιουργηθεί πραγματικός κοινωνικός αντίκτυπος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει μια πραγματική Περιβαλλοντική και Κοινωνική δράση (ESG)! Η πρωτοβουλία αυτή της Havaianas με την ΜΚΟ Gerando Falcões αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς βοηθούν από κοινού στην καταπολέμηση της φτώχειας που υπάρχει στις φαβέλες», υπογράμμισε ο Edu Lyra, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Gerando Falcões.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο ταλέντων, η Gerando Falcões και η Havaianas επέλεξαν τέσσερεις ταλαντούχους νέους που ανέλαβαν να απεικονίσουν, μέσω της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, τη ζωή στις φαβέλες, με σκοπό να δημιουργηθούν έπειτα τέσσερα νέα flip-flop σχέδια. Η καλλιτεχνική ομάδα απαρτίζεται από το δίδυμο Robézio και Tereza, δημιουργούς του Acidum Project (Fortaleza και Caucaia, από την πολιτεία Ceará της Βραζιλίας), τον Luis World (από τη Nacional, στα περίχωρα της πόλης Contagem, στην πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας), την Jamaikah (από τη Vila Helenita, Viamão, στην πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας) και την Wanatta (από την Alto Vera Cruz, Ανατολική πλευρά της μητροπολιτικής περιοχής Belo Horizonte, επίσης από την πολιτεία Minas Gerais). Η Havaianas, διαθέτει τη συγκεκριμένη συλλογή στα μέρη όπου ζουν οι καλλιτέχνες, σε χαμηλότερη τιμή και παράλληλα την προβάλει σε 250.000 σημεία πώλησης σε όλη τη Βραζιλία, προσφέροντας στους καλλιτέχνες ακόμη μεγαλύτερη προβολή. Από τον Απρίλιο του 2023, η συλλογή θα είναι επίσης διαθέσιμη στην Ευρώπη μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της  Havaianas και σε επιλεγμένα καταστήματα.

«Στη Βραζιλία γεννιούνται κάθε μέρα λαμπρά μυαλά. Η Havaianas το αναγνωρίζει αυτό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, εδώ και 60 χρόνια, και θέλοντας να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει νέα ταλέντα να δείξουν στον κόσμο την τέχνη τους, προσφέρεται ως λευκός καμβάς, ώστε να δημιουργήσουν τα μοτίβα της συλλογής Favela Creations. Οι σαγιονάρες θα αποτελέσουν ένα ακόμη κανάλι προώθησης του έργου τους. Επίσης, για να δωθούν στους νέους καλλιτέχνες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, το 7% των κερδών από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης συλλογής θα προσφέρονται στο Ίδρυμα Gerando Falcões για την ενίσχυση των σκοπών του. Η συνεργασία μας έχει ως στόχο να δοθεί έμφαση στον κοινωνικό μετασχηματισμό και να παρέχει πόρους, ώστε η ΜΚΟ Gerando Falcões να συνεχίσει το έργο της», δήλωσε ο Beto Funari, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpargatas.

Το σχέδιο που δημιούργησε το δίδυμο «Acidum Project» απεικονίζει τον πλούτο που βλέπουν στους ανθρώπους που κατοικούν στις υποβαθμισμένες γειτονιές της βορειοανατολικής Βραζιλίας, την υφή της ασφάλτου στις φαβέλες, τα τούβλα στους τοίχους και τον συνδυασμό των χρωμάτων στα ρούχα που φοράνε. «Όταν μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε κάτι που να απεικονίζει την πραγματικότητά μας, αποφασίσαμε να κινηθούμε προς μια πιο αφηρημένη προσέγγιση, που απεικονίζει την οργάνωση του χάους μέσα στην τέχνη, λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο των χρωματικών μειγμάτων και των σχημάτων που μπορούμε να βρούμε στους ανθρώπους γύρω μας και στα διάφορα μέρη όπου κατοικούμε», αναφέρουν ο Robézio και η Tereza, δημιουργοί του Acidum Project.

Σαγιονάρα Havaianas, μοντέλο Favela Creations Acidum Project

Μεγέθη: 33/34 έως 45/46

27 ευρώ

Το μοντέλο που δημιουργήθηκε από τον Luis World αποτυπώνει την εικόνα ενός παιδιού που πετάει κρατώντας μια καρδιά στο χέρι του. Το μοτίβο συμβολίζει την ελπίδα, τη δύναμη και την ελευθερία κίνησης που όλοι οι κάτοικοι στις φαβέλες επιθυμούν. «Πιστεύω ακράδαντα στην ενέργεια που απορροφούμε και εκπέμπουμε καθημερινά και στο πώς αυτή συμβάλλει στην τέχνη μου, ιδιαίτερα με τη μορφή γκράφιτι, μια μορφή τέχνης συλλογικής δημιουργίας. Η καρδιά, που απεικονίζεται στο σχέδιο, αντιπροσωπεύει το ένστικτο που αναζητώ μέσα στο έργο μου, και αυτή η εικόνα ειδικότερα ενισχύει την ιδέα ότι όλοι οι κάτοικοι στις φτωχές γειτονιές αξίζουν και εκείνοι ελευθερία και αγάπη», αναφέρει ο Luís.

Σαγιονάρα Havaianas, μοντέλο Favela Creations Luis World

Μεγέθη: 33/34 έως 45/46

27 ευρώ

Η Jamaikah βασίζεται στις προσωπικές της εμπειρίες ως παιδί. Η δημιουργία της αποτυπώνει τις αναμνήσεις της από τότε που έπαιζε έξω στον δρόμο, έπεφτε γρατζουνίζοντας τα γόνατά της και έπειτα κοίταζε ψηλά τον ουρανό που ήταν γεμάτος χαρταετούς, δίνοντάς της μια αίσθηση ελευθερίας και ενδυνάμωσης. «Αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να ζωγραφίσω και με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να αποτυπώσω αυτές τις αναμνήσεις από τη γειτονιά που μεγάλωσα πάνω στα προϊόντα Havaianas. Έπειτα ξεκίνησα να εμβαθύνω χειροκίνητα μέσα σ’αυτές, καταγράφοντας τα πάντα στο χαρτί και κατακερματίζοντας αυτόν τον δεσμό που έχω με τη φύση. Επιδίωξα επίσης να απεικονίσω το πως μεγάλωσα σε αγροτικές περιοχές, κάνοντας μία αναφορά στα Βραζιλιάνικα παιχνίδια του δρόμου και τον ουρανό, ο οποίος ήταν πάντα εκεί για εμάς», εξήγησε η Jamaikah.

Σαγιονάρα Havaianas, μοντέλο Favela Creations Jamaikah

Μεγέθη: 33/34 έως 45/46 

27 ευρώ 

Η Wanatta μετέφερε με την τέχνη της στοιχεία εμπνευσμένα από τα τατουάζ, ένα πολύ ισχυρό σύμβολο στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Βραζιλίας, απεικονίζοντας μια κλασική αναπαράσταση – στη δημιουργία της απεικονίζεται ένα Jaguar που προστατεύει το μικρό του που κρατάει με τη σειρά του τη φαβέλα στο στήθος του. «Στη δημιουργία μου προσπάθησα να απεικονίσω το πως είμαι ως καλλιτέχνης αλλά και ως κάτοικος μιας φαβέλας. Τα τατουάζ ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία έμπνευσης της δημιουργίας μου και το jaguar αντιπροσωπεύει όλες τις μητέρες στις φαβέλες, οι οποίες προστατεύουν τα μικρά τους με πολύ θάρρος και αποφασιστικότητα. Όσο για το παιδί που απεικονίζεται (αναπαριστώντας το μικρό του jaguar), αυτό αντιπροσωπεύει τις νέες γενιές, οι οποίες κουβαλούν τις φαβέλες μαζί τους, όπου κι αν πάνε στον κόσμο», δήλωσε η Wanatta μιλώντας για το σχέδιό της. 

Σαγιονάρα Havaianas, μοντέλο Favela Creations Wanatta

Μεγέθη: 33/34 έως 45/46

27 ευρώ

Πληροφορίες για τη ΜΚΟ Gerando Falcões

Η ΜΚΟ Gerando Falcões είναι ένα οικοσύστημα κοινωνικής ανάπτυξης που λειτουργεί 

ως δίκτυο για να επιταχύνει την πραγματοποίηση του ονείρου που έχουν όλοι οι Ηγέτες στις φαβέλες της Βραζιλίας: να μετατρέψουν τη φτώχεια σε μουσειακό είδος.

Η ΜΚΟ επικεντρώνεται σε σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, συμμετοχή στα κοινά, και εκτελεί δράσεις που συμβάλλουν στο συστημικό μετασχηματισμό των φαβέλων, όπως είναι το πρόγραμμα «Favela 3D». Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο gerandofalcoes.com.

Λίγα λόγια για τη Havaianas:

Το brand Havaianas, δημιουργήθηκε το 1962, μεταφέροντας τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα σε όλο τον κόσμο μέσω της εμβληματικής σόλας από καουτσούκ και των φωτεινών, χαρούμενων σχεδίων του.

Το brand Havaianas είναι συνώνυμο της άνεσης, της ευτυχίας και της ελευθερίας στην πιο απλή και αυθόρμητη μορφή της, διαθέτοντας μοντέλα για όλους.

Ανακαλύψτε όλες τις συλλογές στα καταστήματά μας:

  • Havaianas Αθήνα, Ερμού 34, 105 63, Αθήνα, +30 21 0324 7750
  • Havaianas Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α 15123 Μαρούσι (επίπεδο 0), +30 2106848102
  • Havaianas Χαλάνδρι, Ανδρέα Παπανδρέου 1, 15234, Χαλάνδρι, +30 2106831499
  • Havaianas Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 23, 546 24, Θεσσαλονίκη, +30 2310283004
  • Havaianas Mediterranean Cosmos Θεσσαλονίκη, 11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Νέων Μουδανιών, 57001 Θεσσαλονίκη, +30 2310473208
  • Havaianas Χανιά, Κρήτη, Σκαλίδη 17Β , 73100 Χανιά, Κρήτη, +30 2821002892
  • Havaianas Λεμεσός, Κύπρος, Ανεξαρτησίας 22, Λεμεσός, 3036, +357 25014413
  • Havaianas Λευκωσία, Κύπρος, Λήδρας 169, Λευκωσία, 1011, +357 22060039

Και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: 

havaianas-store.com

To Top