Κόσμος

Η κληρονόμος Marlene Engelhorn θέλει να χαρίσει 25 εκατ. ευρώ που της άφησε η γιαγιά της και ζητά βοήθεια από 50 πολίτες

Η κληρονόμος Marlene Engelhorn θέλει να χαρίσει 25 εκατ. ευρώ που της άφησε η γιαγιά της και ζητά βοήθεια από 50 πολίτες

Η Marlene Engelhorn είναι αυστρογερμανίδα κληρονόμος και θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα πολιτών, που θα τη βοηθήσουν να αποφασίσει πώς θα διαθέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας, που κληρονόμησε από τη γιαγιά της. Η 31χρονη, η οποία ζει στη Βιέννη, θέλει 50 Αυστριακοί να καθορίσουν πώς θα πρέπει να αναδιανεμηθούν 25 εκατ. ευρώ από την κληρονομιά της.

«Κληρονόμησα μια περιουσία, και επομένως εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν», δήλωσε η ίδια. «Και το κράτος δεν θέλει καν να φορολογηθώ γι’ αυτήν…», συμπλήρωσε.

Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008. Είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή φόρο θανάτου, σύμφωνα με το BBC. Η Engelhorn πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο.

Η Marlene είναι απόγονος του Friedrich Engelhorn, ιδρυτή της γερμανικής, χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF και κληρονόμησε εκατομμύρια μετά το θάνατο της γιαγιάς της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η περιουσία της Traudl Engelhorn-Vechiatto υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» στα 3,8 δισ. ευρώ. Ακόμη και πριν πεθάνει, η εγγονή της είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.

Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις, που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους αυστριακούς πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια της Αυστρίας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Engelhorn, γνωστή ως Good Council for Redistribution, μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών, οι οποίοι είναι όλοι άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα, ενώ θα επιλεγούν και 15 αναπληρωματικά μέλη σε περίπτωση που υπάρξουν αποχωρήσεις.

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν, τότε θα πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου», εξήγησε στη δήλωσή της. «Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ, που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους».

Ο Christoph Hofinger, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου «Foresight», που υποστηρίζει την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι το συμβούλιο για την αναδιανομή των χρημάτων της κληρονόμου θα αποτελείται από 50 άτομα «από όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα ομόσπονδα κρατίδια, τις κοινωνικές τάξεις και το υπόβαθρο». Η ομάδα θα κληθεί να «συνεισφέρει τις ιδέες της, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού λύσεις προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», είπε.

Θα λάβουν μέρος σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι διοργανωτές λένε ότι οι συναντήσεις θα είναι με μέριμνα για τα παιδιά και διερμηνείς διαθέσιμους, αν χρειαστεί. Τα έξοδα ταξιδιού θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε Σαββατοκύριακο, που θα παρακολουθήσουν.

Η Marlene Engelhorn πιστεύει ότι οι συζητήσεις τους θα αποτελέσουν «υπηρεσία για τη δημοκρατία» και γι’ αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν δεόντως γι’ αυτό. «Δεν έχω δικαίωμα βέτο», δήλωσε η ίδια: «Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι».

Εάν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια «ευρέως υποστηριζόμενη» απόφαση σχετικά με το τι θα κάνουν με τα χρήματα, τότε τα χρήματα επιστρέφουν στην Engelhorn.

Δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς είναι το ποσοστό της κληρονομιάς της που χαρίζει, αν και το 2021 είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90%, επειδή δεν είχε κάνει τίποτα, για να την κερδίσει και απλώς ήταν τυχερή σε μια «κλήρωση στη γέννα». Η ομάδα της δεν έχει επιβεβαιώσει το ποσό που κρατάει η ίδια, αν και είπε ότι διατηρεί κάποιο είδος οικονομικού αποθέματος.

To Top