Κόσμος

Η Νότια Αφρική αποδίδει στο Ισραήλ «γενοκτόνο πρόθεση» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα

gfsgsd

Η Νότια Αφρική αποδίδει στο Ισραήλ «γενοκτόνο πρόθεση» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα

«Το Ισραήλ έχει γενοκτόνο πρόθεση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου άρχισε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την εξέταση της προσφυγής της Πρετόριας, που ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, όπου «διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

«Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση από το Ισραήλ της Σύμβασης περί Γενοκτονίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ. «Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή και αν είναι (…) δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα. «Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν ωθήσει τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού», δήλωσε συνήγορος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Δικαστηρίου. «Η κατάσταση είναι τέτοια που οι ειδικοί προβλέπουν πλέον ότι είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την πείνα και τις ασθένειες παρά από άμεση στρατιωτική ενέργεια», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας, το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θα ακούσει την επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, και την απάντηση του Ισραήλ, κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Η δικαστική απόφαση για τη λήψη επειγόντων μέτρων αναμένεται εντός του μήνα. Το Δικαστήριο δε θα κρίνει εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ενάγουσας Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας.

To Top