Κόσμος

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ουγγαρία ότι εμποδίζει την επικοινωνία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου με το Κί…

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ουγγαρία ότι εμποδίζει την επικοινωνία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου με το Κίεβο

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι εμποδίζει Ουκρανούς διπλωμάτες να επικοινωνήσουν με επίσης Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα ως αιχμάλωτοι πολέμου, από τις εχθροπραξίες με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για Ουκρανούς ουγγρικής καταγωγής, από την Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στη δυτική Ουκρανία που φιλοξενεί μια μεγάλη ουγγρική κοινότητα. Τα συγκεκριμένα άτομα συνέλαβαν οι Ρώσοι και τα έστειλαν στην Ουγγαρία, ενώ η ρωσική εκκλησία λειτούργησε ως ενδιάμεσος.

«Όλες οι προσπάθειες που έκαναν τις τελευταίες ημέρες Ουκρανοί διπλωμάτες για να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με αυτούς τους Ουκρανούς πολίτες αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς», ανέφερε στο Facebook ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Αυτοί οι αιχμάλωτοι πολέμου, 11 Ουκρανοί ουγγρικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν στην Ουγγαρία στις 8 Ιουνίου και «έχουν de facto τεθεί σε απομόνωση, δεν έχουν πρόσβαση σε ανοιχτές πηγές πληροφοριών, η επικοινωνία τους με συγγενείς γίνεται παρουσία τρίτων», κατήγγειλε ο Νικολένκο.

«Τέτοιες ενέργειες της Βουδαπέστης (…) δύναται να χαρακτηριστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο «ζήτησε για άλλη μια φορά» από την ουγγρική κυβέρνηση «να χορηγήσει στον Ουκρανό πρόξενο άμεση πρόσβαση» σε αυτούς τους αιχμαλώτους πολέμου «ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση, να τους ενημερώσει τα δικαιώματά τους και να παράσχει επείγουσα προξενική βοήθεια».

To Top