Ελλάδα

Η Πεντέλη απέκτησε δύο νέα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία

5206442

Η Πεντέλη απέκτησε δύο νέα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία

Ολοκληρώθηκε από το Δήμο Πεντέλης η σηματοδότηση δύο διαδρομών για πεζοπορία και ποδηλασία στο Πεντελικό βουνό. Είναι κυκλικές, γύρω από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα Πεντέλης, και η αφετηρία/τερματισμός τους βρίσκεται στην αρχή του δασικού δρόμου, ακριβώς δίπλα από την κεντρική πύλη του μοναστηριού.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε, καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε:

  • Μια πεζοπορική διαδρομή μήκους 2,3 χλμ, και
  • Μια ποδηλατική διαδρομή μήκους 5,1 χλμ

Σημειώνεται, ότι η παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της συνολικότερης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος του βουνού και την ανάδειξη των πολιτιστικών του μνημείων. Ο Δήμος Πεντέλης χρηματοδοτήθηκε για τη σύνταξη μελέτης που προβλέπει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου στο βουνό. Στο πλαίσιο της μελέτης προβλεπόταν η δημιουργία και σηματοδότηση των δύο ανωτέρω πρώτων διαδρομών, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συνολικού δικτύου.

Η μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να ενταχθεί σε χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για δημιουργία σηματοδοτημένων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στο Πεντελικό, προβλέπει ένα ενιαίο δίκτυο 100 χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών και άλλο ένα δίκτυο 100 χιλιομέτρων περίπου διαδρομών ποδηλάτου.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με την έγκριση των δασικών υπηρεσιών και αφορούν:

α)Καθαρισμό των μονοπατιών από χόρτα, χαλαρές πέτρες και άλλα εμπόδια

β)Μικρά τεχνικά έργα όπως ξύλινα κορμοσκαλοπάτια στα σημεία των μονοπατιών με μεγάλη κλίση

γ)Σηματοδότηση των μονοπατιών με ειδική σήμανση πάνω σε βράχους ή σε ξύλινους πασσάλους (και όχι με κάρφωμα των πινακιδίων πάνω στα δέντρα).

δ)Τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητήρων τύπου NFC για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών στο κινητό τηλέφωνο του πεζοπόρου

To Top