Οικονομία

Η πιο φτωχή χώρα με την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Στο επίπονο ιστορικά, όπως το χαρακτηρίζουν, γενικό πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας αναφέρονται σε εκτεταμένο τους δημοσίευμα οι «Financial Times», όπου κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των πραγματικών μισθών στη χώρα μας αλλά και στη μεγάλη υποχώρηση των γεννήσεων που δημιουργεί σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P ήταν ένας ακόμα που επαίνεσε τη χώρα, καθώς αναθεώρησε την προοπτική της αξιολόγησης σε θετική κάνοντας λόγο για «πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ευρείας εμβέλειας».

Επίσης νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 162%, το 2023. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2%.

Από το 2019, πριν από την πανδημία, η χώρα αναπτύχθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της ευρωζώνης. Παράλληλα οι ισχυροί αριθμοί τουρισμού – που συμβαδίζουν με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης – βοηθούν και αυτοί.

Βιοτικό επίπεδο

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «η τελευταία αυτή ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει (τους Ελληνες) από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη».

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ» αναφέρουν οι «FT».

Επιπλέον, «οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση της χώρας και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό της, καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

To Top