Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1888, το Σπα του Βελγίου φιλοξένησε τα πρώτα διεθνή καλλιστεία γυναικείας ομορφιάς, σε μία εποχή που η κοινωνία της Ευρώπης λάτρευε τα κοσμικά γεγονότα ενώ οι νέες γυναίκες αναζητούσαν τρόπους να διακριθούν σε έναν κόσμο που ακόμα έθετε αυστηρά όρια για τον ρόλο τους.
Η νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ, ένα νεαρό κορίτσι από τη μακρινή Γουατεμάλα (!). Η Μπέρθα ξεχώρισε ανάμεσα σε 21 διαγωνιζόμενες από διάφορες χώρες του κόσμου και η επιτυχία της δεν ήταν απλώς ένα γεγονός μόδας. Για τα δεδομένα της εποχής, ήταν μια επαναστατική νίκη.
Η Μπέρθα δεν είχε προέλθει από τη συντηρητική ευρωπαϊκή ελίτ, αλλά από μια μικρή, λιγότερο γνωστή χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατακτώντας την κορυφή σε μια εποχή που τα σύνορα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πλούτου και φτώχειας ήταν πολύ πιο σαφή. Τότε, η Ευρώπη ήταν το κέντρο του κόσμου και τα διεθνή γεγονότα, όπως τα πρώτα καλλιστεία, κυριαρχούνταν από τη δυτική ελίτ. Το ότι η νικήτρια προερχόταν από μια μικρή, απομακρυσμένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία δεν είχε ιδιαίτερη παγκόσμια προβολή, ήταν πραγματικά πρωτοφανές.
Η νίκη της επίσης έφερε στην επιφάνεια τις δυνατότητες των γυναικών από περιοχές έξω από τη Δύση να διακριθούν σε έναν κόσμο που τότε περιοριζόταν κυρίως σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Ήταν ένα βήμα προς την αναγνώριση της ποικιλίας της γυναικείας ομορφιάς, ξεφεύγοντας από τα αυστηρά στερεότυπα της λευκής ευρωπαϊκής αισθητικής.
Τα καλλιστεία τότε ήταν, φυσικά, πολύ διαφορετικά από τις σημερινές φαντασμαγορικές διοργανώσεις. Οι διαγωνιζόμενες, όλες άγαμες γυναίκες, υποβλήθηκαν σε αυστηρή αξιολόγηση τόσο της εξωτερικής τους εμφάνισης όσο και της «καλής συμπεριφοράς» τους. Η Μπέρθα Σουκαρέτ έλαβε ως έπαθλο ένα χρυσό μετάλλιο και 5.000 φράγκα, μια περιουσία για την εποχή, και το όνομά της καταγράφηκε στην ιστορία ως η πρώτη «Miss Beauty».
Η νίκη της Σουκαρέτ ήταν τόσο αναπάντεχη που προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους πιο απαιτητικούς κριτές της εποχής. Παρότι λίγες πληροφορίες για την ίδια επιβίωσαν στον χρόνο, η συμμετοχή της στα πρώτα αυτά καλλιστεία άνοιξε τον δρόμο για έναν θεσμό που θα κυριαρχούσε στην ποπ κουλτούρα για δεκαετίες. Από εκείνη την ημέρα στο Σπα, η ομορφιά άρχισε να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μέσα από διαγωνισμούς που διέσχιζαν σύνορα και ήπειρους.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1888: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.
1931: Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.
1952: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.
1955: Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1957: Τίθεται για πρώτη φορά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό. Τελικά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου του 2001. Ονομάστηκε προς τιμήν του πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ίδρυσε υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία.
1961: Ιδρύεται η Ένωσις Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη διοικούσα επιτροπή μετέχουν οι: Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, Παυσανίας Κατσώτας, Σταύρος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Σάββας Παπαπολίτης, Στέφανος Στεφανόπουλος και Ηλίας Τσιριμώκος.
1982: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε διαδικτυακή επικοινωνία το smiley 🙂 . Τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου προτείνει ο Σκοτ Φάλμαν.
1990: Κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Η Πρώτη».
2020: Ένας σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας που μοιάζει με τροπικό (medicane), με ανέμους έως και 120 χλμ./ ώρα, σκοτώνει τρεις ανθρώπους καθώς περνάει πάνω από την Ελλάδα με κατεύθυνση το νησί της Κρήτης. Περίπου 5.000 σπίτια στην Καρδίτσα πλήττονται από πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. Ένα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται.
Γεννήσεις
866 – Λέων ΣΤ’, βυζαντινός αυτοκράτορας
1922 – Εμίλ Ζάτοπεκ, τσέχος δρομέας
1948 – Τζέρεμι Άιρονς, άγγλος ηθοποιός
1954 -Ελένη Βιτάλη, ελληνίδα τραγουδίστρια
1969 – Αλκίνοος Ιωαννίδης, κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός
Θάνατοι
1970 – Κώστας Γεωργάκης, Έλληνας αγωνιστής
2016 – Βούλα Δαμιανάκου, Ελληνίδα συγγραφέας
2017 – Τζέικ ΛαΜότα, αμερικανός πυγμάχος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία μέσων βαρών από το 1949 έως το 1951.
Σήμερα γιορτάζουν
Σαββάτιος, Σαββατίνα