Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια»…

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια» γυναίκα στα social media

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία είναι ένα καυτό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη και τους ειδικούς. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της προβληματικής εικόνας που έχουν ορισμένοι άνθρωποι για το σώμα τους. Αν και το φαινόμενο καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό στους πιο νεαρούς χρήστες, η διάχυτη προώθηση εξιδανικευμένων σωμάτων στις πλατφόρμες των social media έχει αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά της και στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Το Bulimia Project, μια ομάδα ευαισθητοποίησης για τις διατροφικές διαταραχές, έθεσε ένα ερώτημα: Ποιοι είναι οι «ιδανικοί» σωματότυποι που προωθούνται μέσω των δισεκατομμυρίων εικόνων που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και πόσο παραμορφωμένα είναι αυτά τα σώματα στην πραγματικότητα;

Για την απάντηση απευθύνθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στα συστήματα δημιουργίας εικόνων Dall-E 2, Stable Diffusion και Midjourney.

Tα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν εικόνες δείχνουν μια γενική τάση για τα «τέλεια» σώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά βάση απεικονίζονται μη ρεαλιστικά πρότυπα, ειδικά στους σωματότυπους.

Κατά βάση, αδύνατα, μυώδη σώματα σε υπερβολικό βαθμό, που κινούνται στα ξεπερασμένα στερεοτυπικά πρότυπα ομορφιάς. Στα αποτελέσματα του Dall-E 2, του Stable Diffusion και του Midjourney καταγράφονται κυρίως νεαρές γυναίκες με ίδιο στυλ, ωστόσο στο τελευταίο οι διαστάσεις του «τέλειου» γυναικείου σώματος είναι εξωπραγματικές. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα ανδρικά «τέλεια» σώματα που δημιούργησε, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με photoshop εκδόσεις bodybuilders.

Γυναίκες με ξανθά μαλλιά εμφανίζονται στο 37% των εικόνων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. Στους άνδρες η κυρίαρχη τάση είναι τα σκούρα μαλλιά (67%). Με δεδομένο επίσης πως σχεδόν οι μισές από τις εικόνες (47%) παρουσιάζαν άνδρες με τρίχες στο πρόσωπο (κάποιου τύπου μούσι ή ελαφρώς αξύριστοι), καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο «ιδανικός» άνδρας που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πιο σκούρα χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη να διαμορφώσει τις δικές της εικόνες βάσει των προτύπων ομορφιάς που προβάλλονται στο διαδίκτυο. Οι εικόνες που δημιούργησε ήταν πολύ πιο σεξουαλικά φορτισμένες, όπως παρατηρούν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως αυτό έχει εξήγηση: Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν αλγόριθμούς που βασίζονται στο περιεχόμενο που είναι πιο ελκυστικό στους χρήστες, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε τέτοια αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για τους σωματότυπους που παρουσίασε, καθώς βασίζεται στα αποτελέσματα των ίδιων αλγόριθμων.

Το «τέλειο» γυναικείο σώμα βάσει των social media το 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια»... 4

Το «τέλειο» ανδρικό σώμα βάσει των social media το 2023

eikones2
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια»... 5

Η «τέλεια» γυναίκα το 2023

eikones3
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια»... 6

Ο «τέλειος» άνδρας το 2023

eikones4
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει μια «άρρωστη» πραγματικότητα για τον «τέλειο» άνδρα και την «τέλεια»... 7
To Top