Κόσμος

Η Tesla σταματάει την παραγωγή αυτοκινήτων στο Βερολίνο εξαιτίας των πυραύλων των Χούτι

tesla

Η Tesla σταματάει την παραγωγή αυτοκινήτων στο Βερολίνο εξαιτίας των πυραύλων των Χούτι

Η Tesla, η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε πως αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της στο Gruenheide, κοντά στο Βερολίνο, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στη ναυτιλία εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Tesla ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της εξελισσόμενης κρίσης με τους αντάρτες της Υεμένης, οι οποίοι στοχεύουν εμπορικά πλοία στην κεντρική αρτηρία του διεθνούς εμπορίου ως αντίποινα για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παραγωγή οχημάτων Tesla, σύμφωνα με το Politico, θα σταματήσει μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, με εξαίρεση μερικά τμήματα συναρμολόγησης. Το προπύργιο της Tesla στη Γερμανία απασχολεί περισσότερους από 11.000 ανθρώπους και παράγει περίπου 250.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως κορυφαίες εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, όπως η Mediterranean Shipping Company, η Maersk και η Hapag-Lloyd, έχουν ήδη αποφασίσει την εκτροπή του στόλου τους από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, επιλέγοντας να ακολουθήσουν τον γύρο της Αφρικής από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Linerlytica, έως τις 31 Δεκεμβρίου διακόσια εξήντα δύο (262) πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχαν εκτραπεί προς τη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, με συνολική χωρητικότητα 3,4 εκατ. TEUs ή το 12% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Αυτή η απόφαση διασφαλίζει πως τα πλοία δεν θα γίνουν στόχος πυραυλικών επιθέσεων, ωστόσο αυξάνει σημαντικά το χρόνο και το κόστος της μεταφοράς προϊόντων προς την Ευρώπη.

Η Tesla σταματάει την παραγωγή αυτοκινήτων στο Βερολίνο εξαιτίας των πυραύλων των Χούτι 3

Σημειώνεται πως η Tesla είναι ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που σταμάτησε την παραγωγική του δραστηριότητα εξαιτίας των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κινεζική Geely και η σουηδική IKEA προειδοποίησαν προηγουμένως για πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης, ένας συνασπισμός των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και συμμαχικών διεθνών δυνάμεων πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούτι στην Υεμένη, με τους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων έως ότου τερματίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ.

To Top