Πολιτική

Η θέση κάθε κόμματος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία – Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν

voulh

Η θέση κάθε κόμματος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία – Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν

Τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, λέγοντας ότι θέλει το θέμα «να ωριμάσει στην κοινωνία» πριν το φέρει ως εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως έχει μελετήσει εκτενώς το ζήτημα, προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε, είναι την ισότητα στον γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου».

Ποια είναι, όμως, η θέση των υπολοίπων κομμάτων έναντι του θέματος;

ΣΥΡΙΖΑ: Με δική του πρόταση νόμου λέει “ναι” στον γάμο και την τεκνοθεσία

6067337
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ήδη δική του πρόταση νόμου για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο και την κατοχύρωση του δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα. Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόσταγμα και πραγματικό, πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη. […] Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει ήδη μια στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ για την περίοδο 2024 – 2025, για τη μετατροπή της σε μια πραγματική «Ένωση Ισότητας». Σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως στον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλα. Τέλος επισημαίνουν ότι «ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 14 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και σε 18 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως επίσης και η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια».

ΠΑΣΟΚ: Ναι στον γάμο, όχι στην παρένθετη μητέρα

andsroulakis
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, «προτεραιότητα έχουν τα δικαιώματα των παιδιών», όπως έχει αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως για το θέμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του, πάντως, αναφέρει ξεκάθαρα πως στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χωρούν κομματικά παίγνια. Σύμφωνα με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου, «είμαστε υπέρ των ίσων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, όλων των ζευγαριών, είτε είναι ετερόφυλα, είτε είναι ομόφυλα ζευγάρια». Όσον αφορά το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, η συζήτηση που γίνεται, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι απλώς και μόνο εάν θα μπορέσει επιτέλους να εναρμονιστεί το εθνικό δίκαιο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Λέμε ναι στην τεκνοθεσία ως υιοθεσία που λύνει ζητήματα. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως αυτό που ανακύπτει στο τι συμβαίνει όταν ένας από τους δύο συντρόφους πεθαίνει και υπάρχει παιδί στη μέση, Τι θα γίνει αυτό το παιδί; Είναι καλύτερο να πάει στο ίδρυμα ή να μείνει εκεί που το αγαπάνε;» αναρωτιέται η κα Γιαννακοπούλου. Όσον αφορά, πάντως, το ζήτημα της παρένθετης μητέρας, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαφωνούν κάθετα, καθώς «η γυναίκα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μήτρα αναπαραγωγής».

ΚΚΕ: Δεν στηρίζει τον γάμο ομοφυλοφίλων, όπως δε στήριξε και το σύμφωνο συμβίωσης

6068895
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η οικογένεια αποτελεί «αστικό κατάλοιπο» διότι αναπαράγει την υπόθεση της ιδιοκτησίας και έτσι ο πιο πλούσιος στην οικογένεια είναι και ο πιο ισχυρός. Κατά τον Περισσό, οι ανισότητες αναπαράγονται από μια οικονομική βάση, αυτή του καπιταλισμού. Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα και αποτυπώνονται σε διακρίσεις μεταξύ γυναικών, νέας γενιάς, εργαζομένων αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αναφορικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όπως έχει πει ο πολύπειρος βουλευτής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, «δεν στηρίζουμε μια τέτοια επιλογή, όπως δε στηρίξαμε και την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το σύμφωνο συμβίωσης. Τέτοιου είδους επιλογές δεν αναβαθμίζουν ούτε τη θέση των συγκεκριμένων ατόμων ούτε βοηθάνε στο να προστατευτούν από επιθέσεις και διακρίσεις που δέχονται». Κάνει λόγο δε για «μια άλλη κοινωνία, που θα χτυπάει το ζήτημα των ανισοτήτων επί της ουσίας και θα μπορεί πραγματικά να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων».

Ελληνική Λύση: Όσοι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, θα είναι υπόλογοι έναντι των Ελλήνων

«Μειοδοσία του θεσμού της οικογένειας και της κοινωνίας» χαρακτηρίζει το κόμμα της Ελληνικής Λύσης τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Για τον κ. Βελόπουλο και τους βουλευτές του, με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αλλοίωση του πληθυσμού και στην υπογεννητικότητα. «Αντί να υιοθετήσει μέτρα για να ενισχύσει την ελληνική οικογένεια και να γεννηθούν Έλληνες, κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί ο αριθμός τους» όπως έχει αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Λύση, λέγοντας μάλιστα πως η Νέα Δημοκρατία «αφού αποδέχθηκε και επικύρωσε τις «Πρέσπες της Μακεδονίας», αφού άνοιξε το δρόμο για τις «Πρέσπες του Αιγαίου», τώρα ετοιμάζει νέες «Πρέσπες της Ορθοδοξίας και της Οικογένειας». Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι υπόλογοι απέναντι στους Έλληνες».

Σπαρτιάτες: Είμαστε συντηρητική κοινωνία, το σύμφωνο συμβίωσης αρκεί

spartiates vouli3
Οι Σπαρτιάτες στη Βουλή

Υπέρ των δηλώσεων του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, που έχει αναφέρει πως «είμαστε μια συντηρητική κοινωνία και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε», έχει ταχθεί ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Ερωτηθείς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας πως άλλο η συμβίωση και άλλο ο γάμος. «Η συμβίωση μπορεί να γίνει με κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις, με ένα σύμφωνο. Γιατί πρέπει να το χαλάσουμε αυτό; Με ένα σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να διευθετηθούν κάποια πράγματα όσον αφορά την κληρονομικότητα και κάποια άλλα δικαιώματα, αλλά δεν χρειάζεται να το πάμε λίγο πιο κάτω. Να γίνει τεκνοθεσία με τι; Πώς; Πώς θα γίνει; Με παρένθετη μητέρα; Κατά την προσωπική μου άποψη, τα ομόφυλα ζευγάρια δε θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να υιοθετούν. Να συμβιώνουν δύο άνθρωποι βεβαίως, δικαίωμά τους είναι. Αν τους αρέσει έτσι, να συμβιώσουν και να προχωρήσουν τη ζωή τους, αλλά όταν το προχωράνε λίγο παρακάτω, αρχίζουν και αλλάζουν λίγο τα πράγματα».

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί κάποιος να υιοθετήσει ένα παιδί. Ένα παιδί δεν μπορεί να ζήσει με δύο μπαμπάδες, θέλει τον μπαμπά του και τη μαμά του, έτσι είναι η κοινωνία, και ακόμα καλύτερα όταν είναι οι βιολογικοί γονείς, είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί. Δύο άντρες πώς θα δώσουν αγάπη; Τι θα δει το παιδί; Όλα τα παιδιά, όπως μεγαλώσαμε και εμείς, έχουμε άλλες εικόνες. Γνωρίσαμε τον μπαμπά, τη μαμά, τον θείο, τη θεία, τον παππού, τη γιαγιά. Έτσι είναι η κανονικότητα».

Νέα Αριστερά: Αν υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα φέρουμε δική μας πρόταση υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας

Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτσι και η Νέα Αριστερά έχει έτοιμη δική της νομοθετική πρόταση για την κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με πλήρη δικαιώματα. Στην νεοπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούν ότι το αίτημα της νομικής αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι αυτονόητο και ζητούν από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στο θέμα.

«Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης υπαναχωρήσει, θα προχωρήσουμε στην κατάθεση δική μας νομοθετικής πρότασης για τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Αυτή τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη» όπως έχει ξεκαθαρίσει ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Καλεί δε «τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση, ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και νόμος του ελληνικού κράτους».

Νίκη: Να γίνει δημοψήφισμα

Δημήτρης Νατσιός
Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να απαντήσουν οι ίδιοι οι πολίτες εάν θέλουν ή όχι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ζητάει η Νίκη, που διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πολύ περισσότερο με την τεκνοθεσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Νατσιό: «Ζητούμε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, το οποίο είναι κορυφαία στιγμή έκφρασης της ετυμηγορίας του λαού σε ένα δημοκρατικό κράτος. Τελικά…μήπως οι οπαδοί της ΝΔ πρέπει να αναφωνούν: «τι Μητσοτάκης, τι Κασσελάκης»; Σήμερα το ζητούμενο είναι όχι σε τι οικογένεια θα δώσουμε ένα παιδί, αλλά να δώσουμε την οικογένεια σε ένα παιδί. Έχει τεράστια διαφορά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης ατόμων ιδίου φύλου»…

Πλεύση Ελευθερίας: Πιέζουμε τον πρωθυπουργό να φέρει το νομοσχέδιο σύντομα

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας εκ μέρους τους παίρνει η Πλεύση Ελευθερίας. Μάλιστα, η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αναφέρει πως εδώ και πολύ καιρό «πιέζουμε τον πρωθυπουργό να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως όσον αφορά την τεκνοθεσία, υπάρχει ενδοιασμός από την πλευρά της βουλευτού του κόμματος, Έλενας Καραγεωργοπούλου. Αν και φαίνεται πως είναι θετική στο να επιτραπεί η σύναψη γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, σπεύδει να αναφέρει ότι διατηρεί «ενδοιασμούς για την υιοθεσία τέκνου από ανθρώπους που έχουν συνάψει τέτοιες συμβάσεις». Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι αρνητική στο να πεισθεί «ότι είναι χρησιμότερο για την κοινωνία και ωφελιμότερο να επιτραπεί και αυτό, αντί να απαγορεύεται».

To Top