Κόσμος

Η Βουδαπέστη ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Viktor Orban

Η Βουδαπέστη ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στο Χ ο πολιτικός διευθυντής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να πλήξουν την οικονομία της Ουγγαρίας, σε περίπτωση που η Βουδαπέστη εμποδίσει την παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Οι Βρυξέλλες έχουν σχεδιάσει στρατηγική για να στοχοθετήσουν τις αδυναμίες της Ουγγαρίας, το νόμισμά της και να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα με στόχο να πλήξουν «εργασία και ανάπτυξη», αν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο της για παροχή βοήθειας στο Κίεβο, εξήγησε η εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφο που έχουν συντάξει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διαβόητος για τις πολιτικές του αντιπαραθέσεις με την ΕΕ στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Ορμπάν έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή της στήριξης του μπλοκ προς την Ουκρανία, ενώ επαίρεται για την ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου, άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι ενόψει της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού (…) δεν μπορούν να φανταστούν» πως θα δοθούν στη Βουδαπέστη ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Βουδαπέστη δεν γνωρίζει κάτι για την οικονομική απειλή, υπογράμμισε ωστόσο ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στην πίεση».

To Top