Κόσμος

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ «έδωσαν τα χέρια» για τις διπλωματικές τους σχέσεις

Abu Dhabi

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ «έδωσαν τα χέρια» για τις διπλωματικές τους σχέσεις

Τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από χρόνια έντασης μεταξύ των δύο πλούσιων χωρών του Κόλπου, ανακοίνωσαν πως αποκατέστησαν τη Δευτέρα (19/6) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Τα Εμιράτα, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, συμφιλιώθηκαν με το Κατάρ το 2021, έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, όμως οι γειτονικές χώρες δεν είχαν αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς τους.

Οι δύο χώρες αποκατέστησαν «τη διπλωματική τους εκπροσώπηση με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ντόχα και της πρεσβείας του Κατάρ στο Αμπού Ντάμπι, καθώς και του προξενείου του στο Ντουμπάι από σήμερα», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα επίσημα πρακτορεία ειδήσεών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ, και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους» για την εξέλιξη αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με το πρακτορείο WAM των Εμιράτων.

Το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τους δεσμούς τους με το Κατάρ το 2017 κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, μια αναφορά στο πολιτικό ισλάμ, και ότι αναπτύσσει στενότερες σχέσεις με το Ιράν. Η Ντόχα αρνούνταν τις κατηγορίες αυτές.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ήταν οι πρώτες χώρες που αναθέρμαναν τους δεσμούς τους με το Κατάρ

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου, τον Ιανουάριο του 2021, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ήταν οι πρώτες χώρες που αναθέρμαναν τους δεσμούς τους με το Κατάρ, με την επανέναρξη της λειτουργίας των πρεσβειών τους.

Το Μπαχρέιν και το Κατάρ ανακοίνωσαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων τον Απρίλιο, όμως ακόμη η Μανάμα δεν έχει επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στη Ντόχα.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, κυρίως μετά τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου το Ριάντ αποκατέστησε τις σχέσεις του και με τη Συρία, σύμμαχο της Τεχεράνης, η οποία έγινε εκ νέου δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο.

To Top