Τα 900 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν οι οφειλές που ρύθμισε από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα η Intrum έχοντας συμφωνήσει για το παραπάνω αποτέλεσμα με 15.800 ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Κύκλοι της Intrum δηλώνουν ότι «πάγια στρατηγική της εταιρείας είναι η επιδίωξη συναινετικών λύσεων και στο πλαίσιο αυτό εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κάτι που αποδεικνύεται από το μικρό ποσοστό πλειστηριασμών επί του συνόλου των υποθέσεων που διαχειρίζεται.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία ρυθμίσεων μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού, στην πολυπληθέστερη κατηγορία ρυθμίσεων (που είναι οι οφειλές κάτω από 250.000 ευρώ), η εγκρισιμότητα κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο και έφθασε το μήνα Ιούλιο στο 89%, αναδεικνύοντας την Intrum στην πρώτη θέση μεταξύ servicers και τραπεζών όσο αφορά την εγκρισιμότητα.
1200 ρυθμίσεις μηνιαίως μέσω του Εξωδικαστικού
Συνολικά οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,36%.
Από το σύνολο των οφειλών τα 4,8 δις ευρώ αντιστοιχούν σε διμερείς ρυθμίσεις (ρυθμίσεις με πιστωτές του Δημοσίου) και 2,7 δις ευρώ σε πολυμερείς ρυθμίσεις (με περισσότερους χρηματοδοτικούς φορείς και πιστωτές του Δημοσίου). Ο μέσος όρος μηνιαίων ρυθμίσεων του τελευταίου εξαμήνου αγγίζει τις 1200.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι νέες εκκινήσεις αιτήσεων στην πλατφόρμα όπως και οι οριστικές υποβολές μηνιαίως (μ.ό. εξαμήνου περίπου 5000 και 3000 αντιστοίχως).
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά. «Πλέον το ποσοστό κόκκινων δανείων στις τράπεζες ανέρχεται στο 7,5% , από άνω του 40% που ήταν το 2019.
Σημειώνεται ότι επί του συνόλου των 22.214 επιτευχθεισών ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό που αντιστοιχούν σε ποσό αρχικών οφειλών 7,52 δις, οι 10.000 είναι πολυμερείς διαπραγματεύσεις (δηλ. έχουν πιστωτές χρηματοδοτικούς φορείς) και οι υπόλοιπες είναι διμερείς, δηλ. αφορούν σε πιστωτές δημοσίου.
αυτές τις 10.000 ρυθμίσεις των χρηματοδοτικών φορέων, στην πρώτη θέση με 2.230 ρυθμίσεις βρίσκεται η Intrum Hellas και ακολουθούν Cepal Hellas και doValue Greece με 1508 και 1497 ρυθμίσεις αντίστοιχα, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η πρώτη τράπεζα σε ρυθμίσεις με 1129.
Η πλατφόρμα My Intrum Portal
Βασικό «εργαλείο» της Intrum αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα My Intrum Portal, η οποία επιτρέπει άμεση και προσωποποιημένη επικοινωνία για την ενημέρωση των οφειλετών με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Οι ίδιες πηγές της Intrum προσθέτουν ότι «μέσω της στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία και η η οποία έχει ως επίκεντρο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη, η Intrum Hellas διατηρεί μια σταθερά ανοδική πορεία μεγεθών και κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 44,6 εκ. ευρώ σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της κεφαλαιακής της βάσης σε σχέση με τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς.