Κόσμος

Ισημερινός: Νεκροί στη φυλακή οι έξι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του υποψηφίου προέδρου Φερνάντο…

ecuador 6 detenuti uccisi durante disordini in carcere

Ισημερινός: Νεκροί στη φυλακή οι έξι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του υποψηφίου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

Έξι Κολομβιανοί, που ήταν κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο και κρατούνταν σε φυλακή της Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές (SNAI).

Ένθερμος επικριτής της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ο 59χρονος Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε από ενόπλους στις 9 Αυγούστου κατά την αποχώρησή του από προεκλογική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Κίτο.

Η αστυνομία συνέλαβε τους έξι Κολομβιανούς λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, ενώ ένας έβδομος σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ορισμένες από τις φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, που συγκρούονται για την εξουσία και τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών. Από τον Φεβρουάριο του 2021, τουλάχιστον 430 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί μέσα σε φυλακές της χώρας.

Άλλοτε όαση ειρήνης στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού – τις δυο χώρες όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο – μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από κύμα βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο δείκτης ανθρωποκτονιών έχει τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018, από έξι σε 26 ανά 100.000 κατοίκους.

To Top