Κόσμος

Ισπανία: Η ακροδεξιά απειλεί σε περίπτωση που δοθεί αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές – «Ο λαός…

Abascal

Ισπανία: Η ακροδεξιά απειλεί σε περίπτωση που δοθεί αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές – «Ο λαός θα αμυνθεί και μετά μην κλαίτε»

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος VOX στην Ισπανία, Σαντιάγο Αμπασκάλ, απείλησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κι εμμέσως τους δημοκρατικούς θεσμούς του κράτους, ώστε να μην δοθεί αμνηστία στους Καταλανούς, που καταδικάστηκαν για διάθεση «σχίσματος», προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί τότε θα ξεσηκωθεί ο ισπανικός λαός.

«Η αμνηστία είναι επίθεση και ο ισπανικός λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί. Μετά μην κλαίτε…», είπε χαρακτηριστικά στην ισπανική Βουλή, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ του VOX. Το αντικαταλανικό μένος «φουντώνει» εκ νέου στην ισπανική κοινωνία και δη ανάμεσα στους δεξιούς και τους ακροδεξιούς καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο Σάντσεθ να συμφωνήσει στην αμνηστία των Καταλανών πολιτικών και παραγόντων που καταδικάστηκαν για το παράνομο δημοψήφισμα του 2018 που ολοκληρώθηκε με αιματοκύλισμα στους δρόμους της Καταλονίας από δυνάμεις των ισπανικών αρχών.

Δεν εξελέγη και πάλι ο Φεϊχό

Ο Αμπασκάλ προέβη σε αυτή την κεκαλυμμένη απειλή καθώς ο Αλμπέρτο Φεϊχό, ο πρόεδρος του Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα, η δεξιά στην Ισπανία) απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός και στη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε στην ισπανική Βουλή την Παρασκευή (29/9).

Ο ηγέτης των συντηρητικών, που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν στη δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω βουλή των 350 βουλευτών. Συγκεκριμένα, 177 βουλευτές ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς του και 172 την υποστήριξαν, ενώ μια ψήφος ήταν άκυρη. Ωστόσο, από τη διαδικασία κατέστη σαφές πως το Partido Popular και τον VOX πλέον συνεργάζονται ανοικτά.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

To Top