Κόσμος

Ισραηλινή στρατιώτης, πρώην όμηρος, μιλά για πρώτη φορά μετά την αιχμαλωσία της

omoiroi hamas4

Ισραηλινή στρατιώτης, πρώην όμηρος, μιλά για πρώτη φορά μετά την αιχμαλωσία της

Ισραηλινή στρατιώτης, που πιάστηκε αιχμάλωτη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκε από τον στρατό τρεις εβδομάδες αργότερα, εξέφρασε σήμερα τη χαρά της για την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις μετά τη μυστηριώδη επιχείρηση που της χάρισε την ελευθερία της. Η 19χρονη Όρι Μεγκαντίς ήταν εν ώρα υπηρεσίας πάνω στην αυστηρά φρουρούμενη μεθόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας όταν πιάστηκε αιχμάλωτη κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο στρατός είχε επιβεβαιώσει τρεις εβδομάδες αργότερα τη διάσωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την αιχμαλωσία της ή για την επιχείρηση απελευθέρωσής της. Η Χαμάς αρνείτο πάντα ότι η στρατιώτης κρατείτο από την οργάνωση. Μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση, ο παλαιστινιακός ισλαμικός Τζιχάντ, δήλωσε ότι συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ότι έπιασε ομήρους. Και Ισραηλινοί ειδικοί έκαναν γνωστό ότι μαφιόζικες ομάδες πιθανόν κρατούν ομήρους επίσης.

Σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε στο σπίτι της και ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Tiktok, η Όρι Μεγκιντίς δηλώνει ότι «είναι καλά» και «ευτυχής που βλέπει συγκινητικές εικόνες με ομήρους που σμίγουν με τις οικογένειες τους. Ελπίζω ότι όλες οι οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν, θα ενωθούν και θα μπορούν να χαρούν όπως χάρηκα και εγώ».

Την Κυριακή, άλλοι Ισραηλινοί νέοι όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ, την τρίτη ημέρα εκεχειρίας με τη Χαμάς και στο πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων σε τέσσερις ημέρες, έναντι της αποφυλάκισης από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. «Βρίσκονται στην αγκαλιά μας. Είναι καλά, και η υγεία τους είναι καλά και χαμογελούν», αφηγήθηκε η Ίνμπαρ Γκοντστάιν μετά την απελευθέρωση της κουνιάδας της, της Τσεν Γκοντστάιν Άλμονγκ, 48 ετών, που αφέθηκε ελεύθερη μαζί με τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της, την 17χρομη Άγκαμ, την 11χρονη Γκαλ και τον Ταλ, 8 ετών. Στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι της Χαμάς δολοφόνησαν τον πατέρα και την πρωτότοκη κόρη, την 19χρονη Γιαμ, προτού οδηγήσουν τους άλλους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο εξής έχουμε ένα λεπτό για να πάρουμε μια ανάσα, να χαμογελάσουμε ξανά, να μαζέψουμε τα κομμάτια πριν να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη» έως και ο τελευταίος όμηρος «γυρίσει σώος και αβλαβής», δήλωσε η Γκοντστάιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ των οικογενειών ομήρων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν και σχεδόν 240 οδηγήθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ υποσχέθηκε να «εξοντώσει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, βομβαρδίζοντας ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, και στη συνέχεια εξαπολύοντας χερσαία επίθεση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, σχεδόν 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών.

Σήμερα, τελευταία ημέρα της εκεχειρίας, οι διαπραγματεύσεις για την παράτασή της και για περαιτέρω απελευθερώσεις συνεχίζονταν. Ωστόσο στην οικογένεια της Έλμα Αβραάμ, 84 ετών, η οποία απελευθερώθηκε την Κυριακή, η αγωνία συνεχίζεται. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε επειγόντως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο σε «κρίσιμη κατάσταση» καθώς κατά την ομηρεία της δεν λάμβανε ιατρική αγωγή. Οι γιατροί λένε ότι φοβούνται για τη ζωή της.

To Top